Çocuklar okul çantasında sağlıklı kırtasiye ürünleri taşısın/ Video

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 08 Eylül 2012 22:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okul yoluna düşecek çocukların çantaları ve kırtasiye ürünleri ne kadar sağlıklı? Bilinç düzeyi arttıkça veliler ?sağlıklı kırtasiye' ürünlerinin peşine düşerken, sektör temsilcilerinden riskleri ve bu risklerden nasıl kaçınılabileceğini öğrendik.

Gülay ALTAN

Yeni eğitim-öğretim dönemiyle birlikte değişen eğitim modeli, kırtasiye sektörüne ekonomik olarak elbette pozitif yansıyacak. Okula başlama yaşının öne çekilmesi de velilerin ?güvenli ürün' arayışını daha da artırdı. Kırtasiye deyip geçmeden, içerdiği kimyasallarla hastalık riskini barındırabileceklerini unutmamak gerekiyor.

Kalemlerin renkli plastik kısımları, silgiler, kâğıt malzemelerin renkli kısımları, plastik çantalar, okul çantaları gibi yüzeylerde azo boyar madde (kanserojen ve alerjen boyar maddeler) riski var. Çanta, silgi, yapıştırıcı gibi ürünlerde de fitalat'ın (plastik yumuşatıcı madde) yarattığı riskler göz ardı edilemez.

Yani, azo boyar madde, kanserojen boya, PAH ve ağır metaller sinsi birer hastalık yapıcı?

Kırtasiye Dünyası'nın Genel Müdür Yardımcısı Alper Kısa, ?Bizim kurum olarak güvenli ürün kullanımı konusunda yıllardır verdiğimiz mücadeleye geçen yıldan itibaren diğer sektör temsilcilerinin de ağırlık vermesi çok sevindirici. Bundan sonraki süreçte, devletin aldığı koruyucu tedbirler ve sektördeki firmaların duyarlılığı sayesinde nerede üretildiği, ne içerdiği belli olmayan ürünler pazara giremeyecek? diyor.

9 dünya markasının Türkiye'de temsilciliğini yapan Umur Kırtasiye Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Berna Acar ise satış noktalarına astıkları ?güvenli okul ürünleri' pankartlarıyla velilerin dikkatini çekmeyi amaçladıklarını ifade ediyor.

Plastiği yumuşatma özelliği sebebiyle okul çantaları üretiminde kullanılabilen ?fitalat', kanserojen bir madde ve kolaylıkla vücuda geçİyor. Okul çantaları, beslenme çantaları ve kalem kutularıyla yıl boyunca temas eden çocuklar, fitalat içeren çanta kullandıklarında ?kanserojen' bir maddeye uzun süre maruz kalıyorlar.

Acar, çocuklara fitalatlı çanta kullandırılmamasına dikkat çeken bir poster ve açıklayıcı broşürler hazırladıklarını söylüyor. Daha fazla bilgi içinse bir de web adresi var: www.sirtinizdarisktasimayin.com.

Yapıştırıcılar konusunda da uyaran sektör temsilcileri, ailelerin solvent içermeyen su bazlı ürünleri kullanmasını öneriyor.

Anne-babalar çocuklarına giysi alırken, kumaşının pamuk oranına bakarak karar verirken aynı duyarlılık çocukların kullandıkları boya, oyun hamuru, boya kalemleri için de gösterilmeli. Bu konuda uyarıda bulunan Art Boya Eğitim ve Pazar Geliştirme Müdürü Neşe Köymen, ?Ürünlerin sahip olduğu sertifikalar, marka güvencesi, seçkin satış noktalarının tercihleri, nihai kullanıcı için birer koruyucu şemsiye gibidir? diyor.

Tüketicinin bunca tehlikeye karşı yapması gereken ürün etiketini dikkatlice incelemesi. Avrupa standartlarına uygunluğu gösteren CE damgası dışında, ürünü mekanik ve kimyasal açıdan inceleyen EN71 sertifikası da önemli bir gösterge.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber