Alahan Manastırı restore ediliyor

Mersin'in Mut ilçesinde Restorasyon ve çevre düzenlemesi devam eden Alahan Manastırını İlçe Kaymakam'ı Mustafa Şahin yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2012 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnanç ve doğa turizmi açısından büyük öneme sahip, Kültür ve Turizm Bakanlığınca Unesco'ya Dünya Tarih Mirası Listesi'ne girmesi amacıyla başvuruda bulunulan Alahan Manastırı'nın restorasyon çalışmalarını ilçe Kaymakam'ı Mustafa Şahin yerinde inceledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ayrılan ödenek ve İl Özel İdaresi tarafından 16 Kasım 2011 tarihinde yapılan ihale neticesinde, Mut ilçesinin tarihi ve turistik yerlerinden birisi olan Alahan Manastırı'nın Restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. TUBA İnşaat'ın yüklenici olarak çalışmalara Mayıs ayında başladığı çalışmaların 26 Mayıs 2013 tarihinde tamamlanması planlandığın ve toplam 1 milyon 497 bin 296 TL'ye malolacağı bildirildi.

İlçe Kaymakamı Mustafa Şahin, Alahan Manastırı'nın restorasyon sorumlusundan çalışmalar hakkında bilgi aldı, kısa sürede mimar yapının tamamlanması temennisinde bulunarak başarılar diledi.

Manastırın yenileme ve çevre düzenlemesi kapsamında, Doğu ve Batı kilise duvarlarının güçlendirilmesi, eksik malzemelerin tamamlanması, derzlerin onarımı, duvar resimlerinin onarımı, Doğu kiliseye koruyucu çatı yapılması, ahşap yürüyüş yolları ve çelik merdiven yapılması, kilise içi ve çevre aydınlatması, yeşil alan çalışması, otopark ve çevre düzenlemesi, bekçi kulübesi, danışma ve tuvalet yapımı, sütunlu yolun onarımı, duvar tamiratı ile kiliseler içerisindeki bezemelerin tamiratı yer alıyor.

ALAHAN MANASTIRI

Milattan sonra 440-442'de inşa edildiği tahmin edilen manastır, batı kilisesi, doğu kilisesi, kayalara oyulmuş keşiş odaları ve çevredeki mezarlardan oluşuyor. Kilise binaları Ayasofya Müzesi ile ortak mimari özellikleri taşırken, süslemesinde ustalıklı taş oymacılığı göze çarpıyor. Alahan Manastırı'nın, İsa Peygamberin havarilerinden St. Paul ve yine Tarsus'ta yaşamış Hıristiyan öncülerinden Barnabas'ın Anadolu'da Hıristiyanlığı yaymak için yaptığı yolculuklar sırasında konakladıkları yerlerde yapılan mabetlerden biri olduğu belirtiliyor. - MERSİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber