Senegal'den ESİDEF üyesi işadamlarına işbirliği çağrısı

Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF), Senegal'den gelen heyeti misafir etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2012 16:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Senegal Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Babacar Diagne ile ESİDEF Başkanı Mustafa Özkara, görüşmeler sırasında fikir alışverişinde bulundu. Senegal Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Daire Başkanı Bathie Ciss ile birlikte ESİDEF'i ziyaret eden Diagne, sözlerine toplantılarının İzmir Enternasyonal Fuarı ve diğer ziyaretlerindeki gibi olumlu geçmesini umduğunu belirterek başladı.

Ülkesinin üretimi ve başlıca ithalat ihracat ürünleri hakkanda bilgi veren Bakan Diagne, İzmir ve Ege Bölgesi'nin potansiyelini bildiklerini, bunu açığa çıkarmanın yollarını bulmak istediklerini ifade etti. Diagne, "Gıda sektöründe birçok ürünü Batı Avrupa'dan ithal ediyoruz. Örneğin zeytinyağını İspanya, Portekiz ve Güney Fransa'dan alıyoruz. Sürekli ithal ettiğimiz bu ürünü neden sizden almayalım? Gerekli olan, sadece iletişimimizi arttırmak." dedi. Babacar Diagne, 29 Kasım?12 Aralık 2012 arasında Dakar'da düzenlecek ticaret fuarına, ESİDEF üyesi işadamlarını davet etti.

ESİDEF Başkanı Özkara ise Senegalli heyetin ziyareti ve düşünceleri için teşekkür etti. Afrika'yla son 10 yıldaki ticaret hacminin rakamlarını aktaran Özkara, bugünle arada gözle görülür bir artış olduğunu fakat hâlâ istenen seviyelere çıkılamadığını söyledi. Mustafa Özkara, "Bugünkü rakamlara göre 85 milyon dolar ticaret hacmimiz var. Bunun 83 milyonluk kısmı ihracat, 2 milyonluk kısmı ise ithalat. Bu rakamlar, büyük hedefleri olan Türkiye ve Senegal için asla yeterli değildir. Öncelikle halk olarak birbirimizi iyi tanımalıyız. Daha sonra heyetlerin daha sık ziyaretleri ve iletişimleri olmalı. Gıda sektöründe birçok Avrupa ülkesinden daha kaliteli ürün yetiştirmemize rağmen pazarlamadaki sıkıntılardan dolayı geri kalmış olabiliriz; bunlar da aşılamayacak problemler değil. Önemli olan geliş gidişlerin arttırılarak bu ilişkilerin ticarete dönüştürülmesi." şeklinde konuştu.

Görüşmenin ardından ESİDEF Başkanı Özkara, Bakanı Yardımcısı Diagne'ye plaket takdim etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber