Sağlık Bakanlığı: Gereksiz ameliyat iddialarının yanlış olduğu ortaya çıktı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2012 23:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Sağlık Bakanlığı, basında çıkan 'Doktorlar hasta iyileşirse para alacak' başlıklı haberi yalanladı. Bakanlık, hekimlerin yaptıkları işlemleri ve reçeteleri tıbbi bilgileri ve vicdani kanaatleri çerçevesinde düzenlediklerini bildirdi. Doktorların daha fazla para kazanmak adına apandisit, sezaryen gibi ameliyatları gereksiz yere yaptığı iddialarının daha önce de gündeme getirildiğini hatırlatan bakanlık, bu iddiaların yanlış olduğunun yapılan çalışmalarla ortaya çıkarıldığını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, "Bugün bir gazetede 'Doktorlar hasta iyileşirse para alacak' başlığı ile yer alan haberdeki 'Doktorların performans için gereksiz ameliyatlar yaptığı, bundan böyle hastaların iyileşme sürelerine göre ücretlerinin değerlendireceği' yönündeki iddialar üzerine kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına açıklama yapılmasına gerek görülmüştür." denildi.

Geri ödeme sisteminde geliştirme faaliyetlerinin kurulduğu günden beri sürekli olarak yapıldığı, bu faaliyetlere bağlı olarak da hasta memnuniyeti ve verimlilikte artışlar olduğunun izlendiği belirtilen açıklamada, "Bu çalışmaları dikkate almadan hekimlere 'para için hastalara gerekmeden ameliyatlar yapıyorlar' ithamında bulunmak büyük bir haksızlıktır. Hekimler yaptıkları işlemleri ve düzenledikleri reçeteleri tıbbi bilgileri ve vicdani kanaatleri çerçevesinde düzenler." ifadelerine yer verildi.

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de uzman hekimlerin aylık gelirlerinin bir kısmını aktif çalışmalarına dayalı olarak aldıklarına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Doktorların aktif çalışmalarına bağlı olarak belirlenen performans ödemesinin tamamen hastanın iyileşmesine bağlı olarak ödenmesi söz konusu olamaz. Zira her hastanın tedavisi ve beklenen iyileşme sonuçları birbirinden farklıdır. Hali hazırdaki ödeme modelleri içinde de sadece yapılan iş değil bu işin yapılması sırasındaki hasta memnuniyeti, hastanenin toplam verimliliği ve kalitesi gibi birçok çarpan devreye girmektedir."

Açıklamada ayrıca, apandisit ameliyatlarının gereksiz yapıldığı yönündeki iddialarla ilgili olarak cerrahlardan oluşan araştırmacı grubunun, 42 hastaneden 3 bin 437 apandisit ameliyatının patoloji sonuçlarını değerlendirdiği, çalışma sonucu ameliyatların akut apandisit olma durumu yönünden dünya literatürü ile uyumlu olduğunun tespit edildiği bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber