Dr. Baran: Ambulans helikopter için uygun bir piste ihtiyacımız var

İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Fatih Baran, 2012 yılında Vakfıkebir Devlet Hastanesi ile entegre olarak çalışan 112 Acil Sağlık Hizmetleri (ASH) İstasyonu'nun toplam bin 467 vakaya müdahale ettiğini, aynı dönemde ambulans helikopterin ise 7 defa acil vakaya müdahale ettiğini belirtti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Eylül 2012 13:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dr. Baran, ?Vakfıkebir ilçemiz için bir ambulans helikopteri talebi ardından 15 dakika gibi kısa bir sürede helikopter ilçemize gelerek, nakil işlemini gerçekleştirmektedir. Hastanın nakli sırasında da vatandaşlarımızdan herhangi bir ücret talep edilmemektedir.? dedi.

Birinci basamak hizmetleri kapsamında verilen 112 Acil Sağlık Hizmetlerinin bütün vatandaşlar için ücretsiz olduğunu vurgulayan Dr. Baran, ?Şu an için önceliğimiz, bölge ve yöre halkına kaliteli acil sağlık hizmeti sunulması için zorlu koşullarda, büyük bir özveri ve heyecanla çalışan 112 Acil Sağlık Hizmetleri (ASH) personeli arkadaşlarımızın daha iyi bir hizmet vereceği müstakil bir Acil Sağlık Hizmetleri (ASH) istasyonuna ihtiyacımızın olmasıdır.? diye ifade etti.

Baran, 120 yataklı Vakfıkebir Devlet Hastanesi'nin ek binasının tamamlandığını ifade ederek, ?1-2 hafta içinde gerçekleşecek taşınma süreci içinde 112 Acil Sağlık Hizmetleri istasyonumuzu Toplum Sağlığı Merkezimizin binasına taşıyarak hizmet verimini artırmayı istiyoruz. Ayrıca, 112 ambulans helikopterin acil vakalarda ilçemize sağlıklı bir şekilde iniş kalkış yapabilmesi için uygun bir piste ihtiyacımız bulunmaktadır.? diye konuştu.

Bu konuda ilçedeki diğer kurum ve kuruluşlarla hizmetin geliştirilebilmesi için çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden Dr. Baran, ?Şu an hizmetin devamını sağlayabilmek için Sağlık Grup Başkanlığımız ve İlçe Gençlik Spor Müdürlüğümüz koordinasyonu ile tespit ettiğimiz ve imzalanan protokol gereği Vakfıkebir İlçe Stadı ve sahil halısaha tesislerinenden birine 112 ambulans helikopter iniş kalkış yapılabilmektedir. Ambulans helikopterlerin iniş-kalkışı için düz saha içeren yakınında yüksek gerilim hattı, telefon veya elektrik hattı bulunmayan belirli açı ile inişe uygun alanlara ihtiyaç bulunmaktadır. Ayrıca, meteorolojik şartlar ve hava trafiği gibi durumlar da iniş ve kalkışları etkileyen diğer faktörlerin başında yer alıyor.? şeklinde konuştu.

?BAKANLIĞIMIZIN GECE GÖRÜŞ DONANIMINA SAHİP HELİKOPTER AMBULANSLARLA İLGİLİ ÇALIŞMALARI VAR?

Sağlık Bakanlığı'nın, 2008 yılından itibaren ambulans helikopter ve 2010 yılında ambulans uçak ile vatandaşa hizmet vermekte olduğunu dile getiren Dr. Baran, şunları ifade etti: ?2009 yılı ekim ayından itibaren de ilimizde helikopter ambulans hizmeti verilmeye başlanmıştır. Trabzon'un yanı sıra Rize, Giresun, Gümüşhane, Artvin'e kadar geniş bir bölgede müdahalelerde bulunabilmektedir. Helikopter ambulans hizmeti şu an için gün ışığında, haftanın her günü resmi ve dini bayramlarda dahil her an hizmet verecek şekilde organize edilmiştir. Ayrıca, yakın bir zaman içinde bakanlığımızın gece de bu hizmetin devamını sağlayabilecek gece görüş donanımına sahip helikopter ambulanslarla ilgili çalışmalarının olduğunu bilmekteyiz.?

Dr. Baran, ?Sağlık Bakanlığımız bünyesindeki ambulans helikopter, ilçemizde mart ayında yaşadığımız olaydaki gibi evinde doğum sancıları başlayan ve karla kapalı yolları nedeniyle kara ambulansıyla ulaşamadığımız gebemize kadar acil müdahale gerektiren hallerde, organ naklinde, hastaneler arası hasta taşınması gibi geniş kapsamlı bir kullanımla hizmet vermektedir. Ayrıca, Sağlık Bakanlığımız genelgesine göre helikopter ve uçaklar salgın hastalık mevcudiyeti, salgın hastalık tehdidi, deprem, sel ve benzeri afetler ile sağlıkla ilgili diğer acil durumlarda numune alma, personel ve tıbbi malzeme nakli amacıyla görevlendirilebiliyor.? dedi.

?AMBULANS HELİKOPTERİ PERSONELİ, İHBARI DUYDUKTAN 7 DAKİKA İÇERİSİNDE HAVALANIYOR?

Dr. Baran, vatandaşların hava ambulansı helikopteri hizmetinden hangi durumlarda ve nasıl yararlanabileceği konusuna da değindi. Sağlık Grup Başkanı Dr. Baran, hava ambulanslar ile nakil hizmetinin öncelikle ihtiyacı olanlara ulaştırılabilmesi için hastanın ya da yaralının tedavisini yapmakta olan hekimin, hava ambulans ile nakle ihtiyacı olduğuna karar vermesi gerektiğini belirtti. Dr. Baran, şöyle devam etti:

"Bu durumda hekim, bulunduğu ilin 112 komuta kontrol merkezini arayarak hastanın tıbbi durumu hakkında bilgi vermekte ve hastanın naklini talep etmektedir. 112 komuta kontrol merkezi de hastanın durumunu, diğer hava ambulansla nakli gereken hastalara göre önceliğini, hava ambulansların havada olup olmamasını, arıza durumlarını değerlendirerek hastanın nakline karar vermektedir. Ambulans helikopteri personeli, ihbarı duyduktan 7 dakika içerisinde havalanarak talep edilen yere hareket etmekte. Bu sırada 112 Komuta Kontrol Merkezi, hemen tüm hastanelerin yatak ve hasta durumlarını sistemden tarayarak, müdahalenin yapılabileceği ya da boş yatak bulunan en yakın, en uygun hastaneye naklin yapılmasını sağlamaktadır. Acil Sağlık Hizmetlerinin özünde zamanla bir yarış söz konusudur. Özellikle ambulans helikopterin asıl önemi burada görülmektedir. Acil vakaların doktora veya uygun müdahale/tedavi merkezine ulaştırılması noktasında önemli unsur olan hava ambulansları zaman kaybı en aza indirmekte, her geçen gün sayısı gittikçe artan vatandaşımızı hayata bağlamaktadır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber