Malatya'daki Kızılcık Gen Bankasına 6 tip daha eklenecek

Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü yetkilileri, Denizli'nin 2 ilçesinde yaptığı seleksiyon çalışmasında tespit edilen 6 kızılcık tipini daha gen bankasına eklemek üzere Malatya'ya getirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Eylül 2012 18:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Yaşar Zengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de diğer bir kaç meyvede olduğu gibi kızılcıkta da gen bankası konumunda olduklarını belirtti.

Farklı türlerde 56 tip kızılcık bulunan gen bankasına 11 tip daha ilave ettiklerini bildiren Zengin, bu tiplerin fidanlarını diktiklerini ve fidanların meyve vermeye başladığını anlattı. Zengin, bu yıl da yeni tipler bulmak için çalışmalara devam ettiklerini kaydetti.

Geçen hafta Denizli'nin Çivril ve Honaz ilçelerinde seleksiyon çalışması yaptıklarını dile getiren Zengin, bu çalışmalarda tespit ettikleri 6 tip kızılcığı da kuruma getirdiklerini söyledi.

Zengin, şöyle devam etti:

"Çivril'in Gümüşsuyu beldesinde çok sayıda kızılcık tipine rastladık. Yöre halkı bunlardan birinin kurutmalık olduğunu söyledi. Bu tipi kuruturlarmış. Üzerinde küçük küçük pudra gibi şekerler oluşurmuş. Kışın yemesinin çok zevkli olduğunu ifade ettiler. Onun da aşı kalemini getirdik. Bu tip, gen bankamızdaki ilk kurutmalık tip olacak. Bu 6 tipi serada köklendiriyoruz. Aşılama çalışmasını da yaptık. Köklendirmeyi tamamlarsak gen bankamıza ekleyeceğiz."

Kızılcığın C vitamini deposu ve antioksidan içeriği bakımından zengin bir meyve olduğunu kaydeden Zengin, "Kızılcığın marmeladı, reçeli yapılıyordu. Kurutmalık olarak tüketilmesi ülkemizde yaygın değil. Kışın çerez gibi tüketilmesi önemli. Kuruyan meyvelerde bazı besin elementleri yükseliyor. Kızılcık kurutulursa tüketimi artacaktır. O zaman çiftçilerimiz yaygın olarak kızılcık bahçesi kurar diye düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber