Meslek liselerinde 'alan' formülü

Haber Giriş : 03 Eylül 2005 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meslek lisesi öğrencilerinin alanları yeniden yapılandırılarak, ÖSS'ye girişte kolaylık sağlanacak. YÖK'ün daha önce soğuk baktığı düzenlemede bu kez imam hatip liseleri uygulamanın dışında tutuldu.

Milli Eğitim Bakanlığı, meslek liselerinin alanlarını yeniden düzenliyor. Düzenleme ile öğrencilerin alanlarında daha fazla uzmanlaşmasını hedefleyen bakanlık, liselerde yeni alan düzenlemesi doğrultusunda ÖSS'ye girişte yeni alan genişletmesi talep ederek, YÖK'ü katsayı sorununu çözmeye zorlayacak.

Yeni alanlar önümüzdeki yıl uygulanacak

Bakanlık, ortaöğretimin dört yıla göre yeniden yapılandırma çalışmaları çerçevesinde meslek lisesi öğrencilerinin alanlarını da yeniden yapılandırma kararı aldı. Halen sürdürülen çalışma, bu yıl genel liselerle ortak sınıf okuyacak olan birinci sınıf öğrencileri lise ikinci sınıfa geçtiğinde uygulanacak. Uygulamayla daha önce anadolu iletişim meslek liselerinde gazetecilik, radyo televizyon ve halkla ilişkiler olarak üç alanda verilen eğitim, gazete yayımcılığı, fotoğrafçılık, muhabirlik, masaüstü yayıncılık, reklamcılık, radyo programcılığı, televizyon programcılığı, televizyon haberciliği gibi yan alanlara da ayrılmış olarak verilecek.

Milli Eğitim YÖK'e bildirecek

Meslek liselerinde yeni alanlara göre verilecek eğitim programları, tamamlandığında bakanlık tarafından YÖK'e bildirilecek. Daha önce YÖK Genel Kurulu'nda Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından asgari çözüm olarak teklif edilen meslek liseliye ÖSS'deki puan hesabında alan genişletmesi teklifi tekrar edilecek. YÖK'ün daha önce soğuk baktığı teklifi genel kurulunda tekrar değerlendirmesi bekleniyor. YÖK'ün uygulamaya sıcak bakması durumunda, meslek lisesinde muhabirlik okuyan bir öğrencinin, yükseköğretimde edebiyat, sosyoloji gibi yakın olabilecek bir fakülteye gitmesi, ya da masaüstü yayıncılık okuyan bir lise öğrencisinin bilgisayar programcılığı bölümüne gitmesi mümkün olacak. Katsayıları düşük hesaplandığı için meslek liselilerin gidemedikleri yükseköğretim programı sayısı azalmış olacak. YÖK'e sunulacak yeni teklifle meslek yüksek okullarına sınavsız geçiş uygulamasının da genişletilmesi gündeme gelecek.

Borsadan iktisada

Ticerat meslek liselerinde öğrencilerin daha önce genel olarak muhasebe, bilgisayar gibi ana alanlarda aldığı eğitimler, yeni uygulamada, borsa hizmetleri, sigortacılık ve risk yönetimi, ticaret sekreterliği gibi alanlarda verilecek. Milli Eğitim Bakanlığı'nın çalışmasında bu alanlardan mezun olmuş öğrencilerin ÖSS'de ekonomi, iktisat gibi programlara yönelebilmesi hedefleniyor.

İmam hatipler hariç tutuldu

Milli Eğitim Bakanlığı'nın YÖK'ü katsayı sorununda köşeye sıkıştıracak yeni çalışması üzerinde, Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü ve Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğü çalışmaya devam ediyor. Çok tartışılan imam hatip liselerinde ise, alan yenileme çalışması yapılmayacağı belirtildi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber