Katsayı formülüne tepki

Haber Giriş : 03 Eylül 2005 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meslek lisesi mezunlarının, düz liselerle aradaki ders açığını kapatıp üniversiteye girmesini öngören formüle tepki var: Meslek liseleri ölür, ara eleman ihtiyacı büyür, paralar israf olur

Hükümet, ÖSS'deki katsayı sorununu çözüme kavuşturabilmek için formül üstüne formül üretiyor. Son olarak Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in ortaya attığı, 'ders farkını kapatan meslek lisesi mezununa düz lise diploması verilmesini' sağlayacak yeni formülün yankıları ise sürüyor. Siyasetçiler, rektörler ve eğitim sendikaları Çelik'in formülünün meslek liselerine iyice kan kaybettireceğini düşünüyor. İşte katsayı meselesinin çözümü için ortaya konulan yeni formüle gelen tepkiler:

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras: Şimdiki sistemimizde sınavlarda da çok önemli bir rolü olan ortaöğretim başarı puanı var. O mezunların bu puanları nasıl olacak? Meslek liseli çocukların böyle bir formülden bir şey kazanması çok mümkün görünmüyor. Çocukların enerjilerini böyle işler için harcatmak yerine Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde olduğu gibi meslek liselerinin önemini kavratıp, bilinçli okul tercih etmeye yönlendirmek daha mantıklı. Meslek liseleri için yatay geçiş imkânları da var. Bunun dışında bir çabaya girilmesi yanlış. Devlet parayı sokağa atacak. Türkiye bu kadar zengin değil.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut: Geçerli olmayan bir diplomayı verip, 'Bu lise diploması' demek aileleri kandırmak olur. Yüz binlerce aileyi oyalamayın. Türkiye Cumhuriyeti zengin bir devlet değil. Türkiye'nin ara elemana ihtiyacı var.
Ara elemana bu kadar ihtiyaç varken birkaç ders vererek, "Hitit, sosyoloji okuyun" demek yanlış. Lisede fizik, kimya dersleri yerine teknik dersler alan bu kişiler ek ders alarak arayı kapatamaz. Bu yarım yamalak bir eğitim olur. Hem Türkiye teknik elemansız kalır, hem gençler heba olur.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran: Ülkenin geleceğine çok ciddi darbeler vuracak bir hamle. O zaman meslek liseleri için niye bu kadar yatırım yaptık? Meslek lisesi mezunları düz lise mezunlarının kaç katına mal oluyor? Biz, ara kademe insan gücü yetiştirmek, Türk sanayisini geliştirmek ve kısa yoldan gençlerin meslek sahibi olmasını sağlamak için bu liseleri açtık. Bugün siz bir elektronik ustası olarak meslek yüksek-okulundan mezun olduğunuz gün işiniz hazırdır, ama mühendis olarak mezun olduğunuzda maalesef böyle bir fırsat yok.
Ara kademe insan gücü yetişmeyecekse meslek liselerini kapatalım. Çocuk meslek derslerini okuyor, sonra diyoruz ki, 'Gel bunları unut, sen hukuk oku.' Meslek liseliler için kendi alanları çerçevesinde sınavsız geçiş hakkını kolaylaştırmak için çalışmalıyız. İmam-hatip lisesi mezununa sınavsız ilahiyata geçişin yolunu açmalıyız.

SHP Genel Başkan Yardımcısı Cafer Yüksel: Eğitim sistemi, imam-hatip liselerine feda ediliyor. Eğitimdeki sorunlar acil çözüm beklerken AKP'nin, bütün enerjisini imam-hatip liselerine vermesi çok yanlış.

Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer: Bu formül imam-hatiplerin yaşadığı irtifa kaybını kaldırmak için bir hamle. Meslek liselerinin önünün açılması, sorunların çözülmesi amacı taşımıyor. Amaç, meslek liselerini ve özellikle imam-hatiplileri dört yıllık yükseköğretim programlarına kolayca sokabilmek. Bu, iktidarın güç ilişkilerine verdiği sözleri tutma çabasıdır.

Destek veren de var
Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu: Formülü destekliyoruz. Biz de bu projeyi önermiştik. Bırakalım, meslek liselerindeki zeki ve çalışkan çocukların önü açılsın. 1974 öncesine kadar bu formül Türkiye'de uygulanıyordu ve kimsenin bir sıkıntısı yoktu. Meslek lisesi deyince akıllara sadece imam-hatip lisesi geliyor. Oysa çok sayıda meslek lisesi var. Burada okuyan çocukları da gözden çıkarmamak gerek. ÖSS'de katsayı uygulamasını doğru bulmuyoruz.

Anavatan Partisi: Hükümetin katsayı sorununu çözmeye niyeti yok. AKP, yükseköğretim ve mesleki eğitim sorununu yeniden imam-hatip meselesi halinde takdim edip, bu konuya sıkıştırmakta. 'Çözecekmiş gibi yaparak' toplumu ve eğitim sistemini sürekli gerginlik içerisinde tutmakta.
YÖK'ün katsayıları belirleme de dahil tüm yetkileri duruyor. Önümüzdeki dönem bu mezunlara düşük katsayı uygulanmasının önünde hiçbir engel yok. Bunun anlamı, imam-hatip liselerinde okuyan öğrencilerimize sahte bir umut vermektir. Çözüm yükseköğretim sisteminin yeniden yapılandırılmasıdır. Mesleki eğitimde uygulanan adaletsiz katsayı tedbiri kaldırılmalı.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber