Türkiye susunca makarnaya İtalya sahip çıktı

Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Mustafa Bayram, makarnanın Orta Asya kökenli bir ürün olduğunu, Türkiye'nin uzun yıllardır suskunluğundan dolayı İtalya'nın makarnaya sahip çıktığını ifade etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Eylül 2012 08:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) 20. Uluslararası Gıda Worldfood İstanbul Fuarı'nda hedeflerine ulaştığını ifade eden Prof. Dr Mustafa Bayram, dünyanın en değerli besin maddelerinin Anadolu'da yetiştiğini kaydetti. Türkiye'nin suskunluğu sebebi ile makarnanın İtalya'ya mal edilmiş bir ürün durumuna geldiğini belirten Prof. Dr Bayram, Türkiye'nin gerek kalite gerekse ürettiği makarna bakımından İtalya ile yarışır duruma geldiğini dile getirdi.

Bayram, ?Dünya halkları yanlış bir bilgi olarak makarnayı İtalya'nın bir ürünü olarak bilmektedirler. Hâlbuki makarna Asya ülkelerine, yani erişteyi bilen ve tüketen ülkelere ait bir üründür. Bu sebeple de, makarna Türkiye, Uzak doğu gibi ülkenin bir ürünüdür. Sahip çıkılamadığı ve tanıtılamadığı için bu üründe, bu kültürlerden çıkarak, İtalya'ya mal edilmiştir. Ancak, ülkemizin bu tanıtım çalışmaları, makarnayı dünyadaki asıl merkezine yani, Türkiye'ye, Anadolu'ya ve Mezopotamya'ya geri kazandırılmış olacaktır.? dedi.

Dünyanın en değerli besin maddeleri Anadolu'da yetiştiğine dikkat çeken Bayram, ?Kırmızı mercimeğin en kalitelisinin Türkiye'de yetişmesine rağmen, tanıtılamadığı için bu en değerli ürün dünya piyasalarından çekilmiştir. Türkiye, eskiden dünyanın en büyük kırmızı mercimek üreticisi iken, bugün bu sektörü Kanadalı üreticilere kaptırmıştır. Hâlbuki Kanada da kırmızı mercimeğin nasıl işleneceği dahi bilinmemektedir. Bu liderliği tekrar Türkiye'ye kazandırmak, MBTG'nin en temel hedeflerinden birisidir. Osmancık pirinci, sarı ve yeşil mercimek, nohut da dünyaya tanıtılacak bakliyat ürünlerinden bazılarıdır.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber