Yoldaki kasisler can yakıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Eylül 2012 12:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye genelinde olduğu gibi Bursa'da da araçların yavaşlaması için yollara koyulan kasisler günde onlarca kaza yaşanmasına sebep oluyor. Kasislerin siyah asfalttan ayırt edilememesi ve fosforlu şeritlerle üzerinin çizilmemesi sürücülerin hem canına, hem malına zarar veriyor. Yoldaki kasisi fark etmeyen sürücü kasise gelince direksiyon hakimiyetini kaybediyor, bu da kazaları beraberinde getiriyor.

Her geçen gün trafiğe çıkan araç sayısının arttığına dikkat çeken trafik uzmanları, şehir içinde yaşanan trafik meselesine hızlı giden araçların yol açtığı problemlerin de eklendiğini hatırlattı. Bursa'da mahalle, cadde ve sokak üzerlerine yapılan standart dışı 30 - 40 cm genişlikte, 15-20 cm yükseklikte kasisler vatandaşların canını yakıyor. Bilhassa şehir içinden geçen bulvar, cadde ve sokaklar üzerinde konulan standart dışı hız kesici kasisler araçlara sonuçları bakımından faydadan çok zarar getiriyor. Mühendislik hizmetlerine dayanmadan uygulanan hız kesme maksatlı fiziki engeller (kasis - tümsek) trafik güvenliği ve taşıt tekniği yönünden son derece tehlikeli bir durum arz ediyor. Tümsekler, ülkemizde akla gelen ilk hız kesici türü olurken, Avrupa ülkelerinde bu yöntem en son çare olarak düşünülüyor ve uygulamaya konuluyor. Ancak burada yapılan kasislerde keskin sarı renkli çizgilerle sürücülerin görebileceği şekilde tasarlanıyor.

Hız kesici kasislerin okul, çocuk bahçesi, spor ve konut alanları gibi yayaların yoğun olduğu yerlere konulması gerektiğini belirten Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden Prof.Dr. Çetin Volkan Akyol, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı verilerine göre kasislerin genişliğinin araçların dingil mesafelerine bağlı olarak 3.6 metre ile 3.8 metre, yol sathından yüksekliğinin 7.5 cm ile 10 cm ve yol kaplama malzemesi ile aynı cinsten olması gerektiğini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri'nde bu gibi kasislerin kalın, sarı ve bariz çizgilerle sürücülerin 30 metre önce görebileceği şekilde tasarlandığına dikkat çeken Akyol, "Bursa'da bu tümsekler standartlara uymamakta, tesis edildiği yerlerin büyük bir çoğunluğu hızlı ve yoğun trafiği olan bulvar, ana cadde ve benzeri birinci derecedeki yollarda. Bu kasisler amacının dışına çıkan, hiçbir mühendislik hizmetlerine dayanılmadan yapılmış kasislerdir" dedi.

SIFIR ARAÇLAR HURDAYA DÖNÜYOR

Kasisler yüzünden yaralamalı ve ölümlü trafik kazalarının meydana geldiğini vurgulayan Akyol, yeni alınan bir aracın bazen tümsekler yüzünden hurdaya döndüğüne dikkat çekti. Akyol, "Yapılan bu standart dışı hız kesicilerin gerek standart ölçülerde ve uygun malzemelerden yapılmamış olması, gerekse uygun yerlere konulmaması sebebiyle araçların süspansiyon sistemlerinin arızalanmalarına, sert vuruntulardan kaynaklanan alt takım, ön düzen ve gövde üzerinde arızalara sebep olmaktadır. Yıl sonunda aracını muayene ettirmeye giden bir vatandaşın aracı ağır kusurlu olarak muayeneden de geçmiyor" dedi.

MAHKEMEDEN ÖRNEK KARAR

Türkiye'de araçların hızının yavaşlatılması için yaygın bir şekilde kullanılan tümseklerle (kasis) ilgili bir vatandaşın başvurusunu değerlendiren Sakarya 2. İdare Mahkemesi önceki günlerde emsal teşkil edecek bir karar aldı. Mahkeme TSE standartlarına aykırı yapılan ve işaretleme yapılmayan tümseklerin kaldırılması yönünde karar verdi. Mahkeme, belediye tarafından işaretleri olmayan ve mevzuatlara aykırı yapılan kasisler için belediyenin yaptığı savunmayı ise yetersiz bulmuştu.

BİNLERCE VATANDAŞ MAHKEMEYE GİDEBİLİR

Sakarya 2. İdare Mahkemesi'nin verdiği karar emsal teşkil ederken, trafik uzmanları, araçları yoldaki kasisler yüzünden zarar gören binlerce vatandaşın mahkeme yoluna gidebileceğini bildirdi. Her aracın milli servet olduğuna dikkat çeken uzmanlar, vatandaşların can güvenliği açısından kasislerin bir an önce bakanlığın belirtmiş olduğu standartlara göre düzeltilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber