Askerde öğrendiği hat sanatını meslek haline getirdi

Yozgatlı hattat Ali Alakoç, askerde öğrendiği hat sanatını terhisinden sonra meslek haline getirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Eylül 2012 16:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hat sanatını Türkçe harflerde uygulayan ve özellikle çini tabaklara yazdığı isimleri ile büyük beğeni toplayan hattat Ali Alakoç, yazdığı isimlikleri başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan yardımcıları Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ olmak üzere birçok bakan ve sanatçılara da hediye etti.

Ali Alakoç, yaptığı açıklamada, hat sanatının Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı sanatı olduğunu söyledi.

Hat sanatını 17 yıl önce askerde öğrendiğini ve daha sonra bunu meslek haline getirdiğini kaydeden Alakoç, "Askerliğimi Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nda yaptım. Bu sanata da askerde tertibim olan arkadaşımdan görerek başladım. Memleketim Yozgat'ta yaklaşık 3 ay tabela işi yaptım. Daha sonra reklam işine olan ilgimden dolayı kendi şirketimi kurdum ve bu alanda çalışmalarımı yıllardır sürdürüyorum." dedi.

Hat sanatının Arap harflerinin 6. yüzyıl ve 10. yüzyıl arasında geçirdiği bir gelişme döneminden sonra ortaya çıktığını kaydeden Alakoç, "Türkler Müslüman olduktan ve Arap alfabesini benimsedikten sonra uzun bir süre hat sanatına herhangi bir katkıda bulunmamışlardır. Türkler hat sanatıyla Anadolu'ya geldikten sonra ilgilenmeye başladılar ve bu alanda en parlak dönemlerini de Osmanlılar zamanında yaşadılar. Benim yaptığım çalışmalar her ne kadar halk arasında hat sanatı olarak tanımlansa da aslında Arap alfabesiyle yazılan hat sanatının Latin harflerine uyarlanmış halidir. 19 yıldır bu sanata gönül vererek ve üzerinde bir şeyler koymaya çalışarak sürdürmekteyim." diye konuştu.

Hat sanatına son 3 yıldır daha fazla ilgi gösterdiğini ve bu işi profesyonel olarak devam ettirdiğini kaydeden Alakoç, "Özellikle tabak içi çalışmalarımda tabağın etrafına tezhip sanatı ile süsleme yapıyorum. Bu süslemelerde her tabakta farklı motifler ortaya çıkıyor, tamamen doğaçlama şeklinde. Açıkçası bir sonraki tabakta ne çıkacağını kestiremiyorum o anda aklıma gelen motiflerle çiziyorum. Yani her çizim kendine has motifler taşıyor. Aynı şey yazı için de geçerli. Yazdığım yazıların hiç biri diğerine benzemiyor. Çalışmalarım tamamen doğaçlama şeklinde çıkıyor. Zaten insanoğlunda sanatsal bir ruh varsa ister istemez zamanla kendi kendine birtakım tevafuklarla ortaya çıkacaktır. Karakalem resim yapma kabiliyetim var, ebru sanatını yapabiliyorum, tezhip sanatı, ahşap oyma desenler, grafik çalışmaları, aynı zamanda 15 yaşımda ilgi duymaya başladığım ve kurs görmeden çalmayı öğrendiğim ve hatta imalatını dahi kendi yaptığım bağlamamı zaman buldukça profesyonele yakın çalmaktayım. Reklamcılık işinde de Ankara genelinde ilk 10'un içinde hizmet vermekteyiz."

Amacının hat sanatını daha da geliştirerek dünyaya tanıtmak olduğunu söyleyen Alakoç, "Bu sanat çeşitli organizasyonlarda, açılışlarda, kongrelerde, konserlerde, gelen misafirlere görsel bir şov oluşturmak için değerlendirilebilir. Sanat icra edilirken projeksiyonla perdeye yansıtıp gelen davetlilerin izlemesi ile bu iş görsel şova dönüştürülebilir." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber