Konya'da semt pazarındaki kavga

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, Konya'da semt pazarında çıkan kavgayla ilgili, "Kavga çıkaran kişiler pazarcılar değil, pazarcı olmayan, kayıt dışı olarak"...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Eylül 2012 17:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, Konya'da semt pazarında çıkan kavgayla ilgili, "Kavga çıkaran kişiler pazarcılar değil, pazarcı olmayan, kayıt dışı olarak çalışan, haksız rekabet yapan insanlar" dedi.

Çakman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5957 sayılı Haller Yasası'nın haksız rekabeti ortadan kaldırmak için 2010'da yeniden düzenlendiğini söyledi.

Pazar yerlerinde odaya kaydı bulunmayan, vergi mükellefi olmayan insanları kayıt altına almak için düzenleme yapıldığını belirten Çakman, "İki ay önce Pazar Yerleri Yönetmeliği de düzenlenmiştir. Burada da açıkça belirtilir ki pazarların, halin dışında toptan mal satılması kesinlikle yasaktır" dedi.

Kanunda belirtildiği gibi söz konusu kişilerin pazarcılar odasının üyesi olmadığını anlatan Çakman, şunları kaydetti:

"Bu insanlar köylerden toptan mal alıp hale sokmadan toptan satış yapmaktadır. Kayıt dışına sebebiyet veren insanlardır. Yasaya göre, mevcut pazar yerlerinde üreticilere yüzde 20 yer ayrılması şarttır. Bu kişiler o bölgede üretilen ürünleri satabilirler. Bunların da satılma koşuları kilogram olarak belirlenmiştir. Toptan mal miktarının iki katının üstünde pazarlarda satış yapamaz. Toptan satılan mallar halin içinde satılmalı ya da hale bildirilmelidir. Halin dışında toptan mal satışı kanunen yasaktır. Kavga çıkaran kişiler pazarcılar değil, pazarcı olmayan, kayıt dışı olarak çalışan, haksız rekabet yapan insanlar. Pazarcı olabilmesi için bu insanların pazarcılar odasına kayıtlı vergi mükellefi olmaları lazım"

Merkez Meram ilçesi Melikşah Mahallesi'ndeki kapalı pazar yerinde, kendilerine alanda yer verilmemesini gerekçe gösteren grup ile zabıta ekipleri arasında arbede yaşanmıştı. Polisin müdahale ettiği olayda, zabıta memuru Ali Erkan darbedilerek yaralanmış, 5 kişi gözaltına alınmıştı.

Muhabir: Metin Bolat

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber