Kumyaka Baş Melekler Kilisesi 1.5 milyona Metropolite satıldı

Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı Tirilye beldesinde, mülkiyeti özel bir şahsa ait olan Baş Melekler Kilisesi'nin 1,5 milyon liraya Bursa Metropoliti Elpidophoros Lambriniadis'a satıldığı bildirildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Eylül 2012 21:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tirilye beldesine bağlı Kumyaka köyünde bulunan, dünyanın üçüncü en eski kilisesinden biri olarak gösterilen Baş Melekler Kilisesi'ni yıllar önce Kumyakalı bir vatandaştan satın alan İstanbullu iş adamı Mete Yalçın, 1.5 milyon lira bedelle kiliseyi satışa çıkarmıştı. Kilisenin 2011 yılı Mart ayında Fener Rum Patrikhanesi tarafından Bursa metropolitliğine getirilen Elpidophoros Lambriniadis tarafından satın alındığı öğrenildi. Lambriniadis 1227 yıllık kilisede Yunanistan'dan gelenlerle birlikte 26 Temmuz'da ayin yapmıştı.

Kumyaka Muhtarı Ramiz Batmaz, kiliseyi Fener Rum Patrikhanesi adına Bursa Metropoliti Elpidophoros Lambriniadis'in satın aldığını belirtti. Batmaz, Lambriniadis'in kilisenin anahtarlarını muhtarlığa emanet ettiğini ve bir süre sonra burasının onarılarak inanç turizmine açılacağını ifade ettiğini söyledi.

2011 yılı Mart ayında Bursa metropolitliğine tayin olan Lambriniadis, Tirilye'de yine özel bir şahsa ait olan Kemerli Kilise'yi de satın almıştı. Lambriniadis, daha önce buraya geldiğinde, kendisine bu kiliseyi almak isteyip istemediği sorulduğunda, "Kumyaka'daki Baş Melekler Kilisesi'ni de almak istiyoruz, sahibi ile görüşmelerimiz sürüyor" demesine rağmen, daha sonra satın almayla ilgili böyle bir tasarrufları bulunmadığını söylemişti.

Kumyaka Köyü Muhtarı Ramiz Batmaz, Baş Melekler Kilisesi'nin patrikhane adına Elpidophoros Lambriniadis tarafından satın alındığını ifade ederek, "Bu satış köye ne getirir bilemiyoruz, ancak restorasyonunun yapılmasının ardından köyümüzde ve yöremizde bir canlılık, bir hareketlilik geleceğini umuyoruz. Patrikhane adına kiliseyi satın alan Elpidophoros Lambriniadis'un tarihi yapının anahtarlarını bana teslim etmesi, bize olan güvenlerini göstermiştir. Köy muhtarlığı olarak kendilerine her konuda yardımcı olmaya çalıuşcağız. Satın alınan Baş Melekler Kilisesi'nin en kısa süre içinde restore edilerek inanç turizmine açılacağını duyduk, bizim için sevindirici bir olay" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber