Yeni öğretim yılı ?şenliklerle' açılacak

Haber Giriş : 06 Eylül 2005 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

12 Eylül Pazartesi günü başlayacak yeni eğitim öğretim yılı şenlikler ve kutlamalarla açılacak. Her yıl okulların açıldığı ilk hafta İlköğretim Haftası olarak kutlanırken, bu yılki kutlamalar şenlik havasında geçecek.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bu yılki kutlamaların ?farklılaştırılması ve daha kalıcı etkiler bırakabilmesi için haftanın anlam ve önemine uygun olarak birlik-beraberlik anlayışı ve büyük bir şölen havası içinde' yapılmasını istedi. İllere gönderilen genelge ve İlköğretim Haftası kutlama programına göre, bir grup 8. sınıf öğrencisi, bir grup 1. sınıf öğrencisine ?Okula hoş geldiniz? çiçeği sunacak. Vali, garnizon komutanı, belediye başkanı, milli eğitim müdürü ve okul müdürleri birlikte ya da ayrı ayrı, İlköğretim Haftası boyunca en az 3 okulu ziyaret edecek ve şenliklere katılacak. Şehit öğretmenlerin aileleri ziyaret edilerek onurlandırılacak. 15 Eylül 2005 Perşembe günü bütün okullarda düzenlenecek olan şenliğe veliler, emekli öğretmenler ile üniversitelerin eğitim fakültesi öğrencilerinin katılımı sağlanacak. Bu şenliklerde velilerin de yardımıyla çeşitli yiyecek ve içeceklerin hazırlanıp uygun yerlerde öğrencilere ve diğer davetlilere sunulması sağlanacak. Öğrencilerin, sınıflarda gruplar oluşturarak, şenlikte hangi aktivitelerin yer alması gerektiği konusunda beyin jimnastiği yapmaları sağlanacak.

Bakanlık ayrıca okullara İlköğretim Haftasında yapabilecekleri konular hakkında bazı tavsiyelerde bulunuyor. Uçurtma şenliği, şiir, resim ve müzik gösterileri yapılmasını tavsiye eden Bakanlık, öğrencilerden günlük ve ileriye dönük mektup yazmalarının istenebileceğini belirtiyor.

İki yıldır olduğu gibi bu yıl da ilköğretim öğrencilerine ders kitapları ücretsiz dağıtılacak. Öğrencilere bu eğitim-öğretim yılında, ders kitaplarının yanı sıra çalışma kitapları, öğretmenlere de kılavuz kitaplar verilecek. İlköğretim okulları bünyesindeki anasınıflarında ikili eğitime (sabahçı-öğlenci) geçilecek. Anaokullarında ise çalışan anneler de düşünülerek hem ikili hem de tekli eğitim devam edecek. Geçen eğitim-öğretim yılında 9 ilde 120 okulda pilot olarak uygulanan 1-5. sınıf ilköğretim müfredatı, bu eğitim-öğretim yılında Türkiye'deki tüm ilköğretim okullarına yaygınlaştırılacak. 6-8. sınıf ilköğretim müfredatı ise pilot illerde uygulanmaya başlanacak. İlköğretim 1. sınıfta ilk okuma-yazmada ?hece yöntemi''nden kamuoyunda ?harf yöntemi'' olarak isimlendirilen ?ses temelli cümle yöntemi''ne geçilecek. Liselerde 4 yıl uygulaması, 2005-2006 eğitim-öğretim yılından itibaren başlayacak. Lise son sınıf ve mezun öğrenciler ise önümüzdeki sene yenilenmiş bir ÖSS sistemi ile karşı karşıya gelecek. Genellikle öğrenci sayısı az olan kırsal kesimlerde uygulanan ?taşımalı eğitime'' bu yıldan itibaren öğretmenler de dahil olacak. Toplam kalite yönetimi uygulaması kapsamında okullara ?ödüllendirme sistemi'' uygulaması başlatılacak. Bu çerçevede ?Yılın Kaliteli Okulu'' ve ?Yılın Kaliteli Ekibi'' seçilecek.

Tatil sona erdi maraton başlıyor

İlköğretim okullarındaki yaklaşık 10 milyon 500 bin ve liselerdeki 3 milyon öğrenci ile 575 bin civarındaki öğretmen, 3 ay süren yaz tatilinin ardından 2006 Haziran ayına kadar sürecek eğitim maratonuna başlayacak. 2005-2006 eğitim-öğretim yılının ilk dönemi 9 Ocak 2006'da sona erecek. Yarıyıl tatili Kurban Bayramı ile birleştirildiği için öğrenciler 3 hafta tatil yapacak. 2005-2006 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı 30 Ocak 2006'da başlayacak ve 12 Haziran'da tamamlanacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber