Akaryakıt zamları TBMM gündemine taşındı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Eylül 2005 13:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anavatan Diyarbakır Milletvekili Muhsin Koçyiğit, akaryakıta yapılan zamları TBMM gündemine taşıdı.

Koçyiğit, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu önergede, 2005 yılının ilk 8 aylık döneminde akaryakıt fiyatlarına 13 kez zam yapılarak, rafineri çıkış fiyatı yüzde 78.5, pompa fiyatına ise yaklaşık yüzde 60 dolayında zam yapıldığını bildirdi.

Petrolün rafineri çıkış fiyatına, ÖTV dağıtım payları ve nakliyeler eklendikten sonra, ayrıca toplam üzerinden yüzde 18 oranında KDV hesaplanarak akaryakıt pompa fiyatlarına yansıtılmak suretiyle fiyat belirlendiğini kaydeden Koçyiğit, ÖTV'nin de KDV'sinin hesaplandığını, bir başka deyişle verginin de vergisinin ödendiğini belirtti.
Koçyiğit, önergesinde şu sorulara yer verdi:

"Enflasyonun yıllık bazda yüzde 8, akaryakıt zammının ise 8 aylık dönemde yüzde 60 dolayında olmasını nasıl açıklıyorsunuz? Vergide genellik, eşitlik ve gerçekçilik ilkelerini esas almak suretiyle akaryakıtta KDV matrahından ÖTV'yi çıkararak akaryakıt pompa çıkış fiyatlarını gerçekçi bir şekilde hesaplamayı düşünüyor musunuz? Akaryakıt pompa fiyatları bu şekilde gerçekçi bir formülle hesaplanırsa mazot ve benzin fiyatında yüzde kaç indirim yapılması gerekir?"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber