İzmir esnafı Ahilik Haftası'na hazırlanıyor

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), Ahilik Haftası'nı kutlamaya hazırlanıyor. Hafta boyunca Bornova, Menderes ve Urla ilçelerinde çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Eylül 2012 18:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, Ahilik Haftası İl Kutlama Komitesi tarafından belirlenen etkinliklerin 18-22 Eylül 2012 tarihleri arasında olacağını söyledi.

Mutlu, yaptığı açıklamada, "Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliği doğrultusunda İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, İESOB, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Bölge Birliği ile Ege Üniversitesi Rektörlüğü temsilcilerinden oluşan komite tarafından hafta etkinlikleri belirlenmiştir." dedi. Hafta boyuncu yapılacak etkinliklerle ahilik felsefesini ve Ahi Evran kurallarını topluma tanıtmayı hedeflediklerini kaydeden Mutlu, "Yalın anlamıyla ahi, 'kardeşim' demektir. Ahilik sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlâk ve doğrulukla yoğrulmasını öngören, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimizdir. Ahilik felsefesi, ticarette ve sosyal hayatta doğruluğu, kaliteli üretimi, tüketiciye saygıyı ve iyi ahlâkı ilke edinir. Bir deri ustası olan pirimiz Ahi Evran'ın kurduğu Ahi Teşkilatı, Anadolu Selçukluları'ndan Osmanlı İmparatorluğu'na geçiş sürecinde son derece önemli bir rol oynamış, sanat ve meslek yönleriyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken ahlâki yönüyle de devlet yapısının temel niteliklerini belirlemiştir." diye konuştu. Tarihten bu yana pek çok devlet büyüğünün ahi ocağından yetiştiğine dikkat çeken Mutlu, "Ahi teşkilatları, içinde bulundukları toplumların sosyal ve kültürel gelişimlerine önemli katkılarda bulunmuşlardır. Biz de hafta boyunca gerçekleştireceğimiz etkinliklerimizle Türk insanına öz kimliğini ve kültürünü anlatmayı, hatırlatmayı amaçlıyoruz." dedi.

İzmir'deki Ahilik Haftası kutlamaları, 18 Eylül Salı günü Cumhuriyet Meydanı'nda çelenk töreniyle başlayacak. Daha sonra Bornova, Menderes ve Urla ilçelerinde çeşitli etkinliklerle devam edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber