Doktorlar e-reçeteye alışamadı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Eylül 2012 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İSA YAZAR

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) suistimalleri ortadan kaldrmak ve kât israfna son vermek amacyla 1 Temmuz'dan itibaren e-reçete uygulamasna geçti. Ancak hastalarn madur olmamas için ayn zamanda kât reçete uygulamasnn da yl sonuna kadar devam etmesine izin verildi.Bu durum, doktorlarn uygulamaya geçiini yavalatt. lk iki aylk dönemde reçetelerin büyük bölümü kât olarak karland. SGK'nn verilerine göre e-reçeteye geçilen 1 Temmuz 2012 ile 31 Austos 2012 tarihleri arasnda eczanelerden 50 milyon 519 bin reçete karlandı. Bunlardan 19 milyon 230 bini e-reçetelerden, 31 milyon 289 bini ise kât reçeteden olutu. Böylece toplam reçetelerin sadece yüzde 38'i e-reçete olarak karşılandı.

E-reçete uygulaması, uzun bir pilot çalma sonrasında 1 Temmuz itibaryla tüm Türkiye'de uygulamaya konmuştu. Uygulamaya geçilmesiyle birlikte reçetelerin doktorlar tarafndan elektronik ortamda yazlması dönemi balad. Söz konusu sisteme göre doktorun yazd reçete, TC kimlik numaras üzerinden eczanelerin ekrannda annda görünüyor. Elektronik ortamda yazlan reçete için vatandaa takip numaras veriliyor. Kii bu numarayla ilacn eczaneden talep ediyor.

E-reçete uygulamasnn yürüyebilmesi için her doktorun bir ifresinin olmas gerekiyor. Doktorlar bu ifre ile girdikleri sistemden reçeteleri yazabiliyor. Ancak uygulamayla ilgili bugüne kadar 79 bin doktor ifre ald. Yaklak 40 bin doktor ise henüz ifre almad. Ayrca ifre alan hekimlerden yalnzca 22 bin 588'i reçeteleri e-reçete olarak yazd. Dierleri kât reçeteye devam etti. Bu durum, elektronik reçete orannn düük kalmasndaki en büyük etken oldu. Uygulamayla geçilmesiyle birlikte vatandalarn madur olmamas açsndan bir süre daha kât reçete yazlmasna izin verilmiti. 1 Ocak 2013 itibaryla ise tamamen e-reçeteye geçilmesi planlanyor. Bu tarihten itibaren elle yazlan reçete tamamen ortadan kalkacak. Böylece hastalarn ve zaman zaman eczaclarn da okumakta zorland doktor yazs tarihe karacak.

E-reçete uygulamasyla birlikte hastann eczanede bekleme süresi de ksald. Eczacnn her bir hasta için tek tek girdii 26 kalem bilginin 19'u ekranda otomatik olarak gözüküyor. Böylece hasta, ilaca daha hzl ulaabiliyor. Sistemin tam olarak devreye girmesiyle birlikte elektronik ortamdan yaplacak takip nedeniyle suistimal ve usulsüzlükler de büyük ölçüde ortadan kalkacak. E-reçete uygulamasyla hastalarn dier bilgileri yannda kulland ilaçlar da sistematik olarak kayt altna alnm oluyor. Hekimin bilgisi ve kontrolü dnda o hekime ait reçete üretilmesinin önüne geçiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber