Tamir merakıyla başladı, kanunun son ustalarından oldu

Necdet Doğruyol - Kırık bir kanunu onararak işin inceliklerini öğrenen meraklı müzisyen, 35 yıldır çınar, ıhlamur, kayın, ladin ağaçlarından kanun üretiyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2012 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Türkiye'de iyi şekilde kanun yapabilecek 10 usta bile yok. İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de olduğunu biliyorum. Zaten kanunu yapanın aynı zamanda çalmasını bilmesi lazım. Yoksa bunu yapamazsınız. Yıllardır zevkle yapıyorum ve çalıyorum. Severek yaptığım bir iş ve merakım da var. Kanun yapmak yetenek ister, müzik kulağı ister."

-"Kanuna talep geçmiş yıllara oranla arttı"-

Okumuş, İstanbul ve çeşitli illerden kanun yapması için çok sayıda talep geldiğini dile getirerek, "Bugüne kadar yüzden fazla kanun yapmışımdır. Ahmet Cennetoğlu gibi ünlü müzisyenlere de kanun yaptım" dedi.

Kanun üretiminin meşakkatli ve uzun bir iş olduğunu anlatan Okumuş,

"Perdelerini çakmak ayrı ve zor iş. İyi bir kanun yapmak bir ayı geçer. Misinası, ağacı özeldir. Bazı bölümleri çınar, ıhlamur, kayın, ladin ağacından olabilir. Bazı ağaçlar yurt dışından geliyor. Telleri yani misinası da ithaldir" şeklinde konuştu.

Okumuş, kanunun teferruatlı görünmesine rağmen çalınması zor bir enstrüman olmadığına dikkati çekerek, fiyatının kalitesine göre 2 bin 500 ile 4 bin lira arasında değiştiğini bildirdi.

Kanuna veya diğer enstrümanlara talebin geçmiş yıllara göre daha fazla olduğunu dile getiren Okumuş, insanların enstrüman çalmaya heves ettiğini, medyanın bu konuda önemli bir etkisinin bulunduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber