5.5'ler memnun ama büyük olanlar sıkıntılı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Eylül 2012 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

66 ay tartışması, okulların fiziki yeterliliği derken 66 aylıkların da aralarında bulunduğu birinci sınıflar ilk haftalarını tamamladı. Veliler inşaat çalışmalarından, 72 aylık çocuklar da ?sıkılmaktan' şikâyetçi

DİLARA YILMAZ

Okula başlama yaşının düşürülmesi, okulların fiziki yapısı, öğretmen açıkları tartışmalarının arasında mini mini birler oryantasyon eğitimlerini tamamladılar. Küçükler artık bir haftalık okullular. Önümüzdeki hafta ise onları bambaşka bir eğitim dünyası bekliyor. Çünkü kendilerinden büyük sınıflar da eğitimlerine başlayacaklar. Okul daha kalabalık olacak, bir hafta süresince okulda bekleyen velileri artık onları yanlız bırakacak.

Peki bu bir hafta hem küçükler hem de veliler için nasıl geçti? Kimisi sınıfta çok sıkıldığını söyledi, kimisi annesini özlediğini... Bazı okullarda inşaat çalışmalarının devam etmesi velilerin isyanına neden olurken, 60 aylık çocuklarla 66 ay üzeri çocukların aynı sınıfta olmaları da ilk haftadan sıkıntı yarattı. Çocukları 60-66 aylık olan veliler okuma yazma öğretilmemesinden memnun olurken 72 aylık çocukların velileri, ?Olan bize oluyor. Çocuğumuz geçen yıl anaokuluna gitmişti. Bu yıl anaokulda yaptıklarını yapması sıkılmasına, gerilemesine neden oldu? dediler.

?İnşaatlar bitemedi'

- Adile Babataş (Veli): ?Çocuğum 72 aylık. 5,5 yaşındaki çocuklarla aynı sınıfta olması bizim için çok sıkıntılı oldu. Çünkü geçen yılki anaokulunun tekrarını yapıyor. Harfleri öğrenmek istiyor ama öğretilmiyor. Kendinden küçük çocuklarla arkadaşlık yapamadı. Üstelik okulun inşaatı bitmedi. Çocuklarımızın üzerinden kumlar taşınıyor. Tüm bunlar çocuğumun okula gitmek istememesine neden oldu.?

- Nagihan Özdemir (Veli): ?Okulumuzda inşaat devam ediyor. Çevre duvarları demir değil, bahçede yerler kırık. Bu nedenle güvenlik açısından sorun yaşıyoruz. Tuvaletler kaç aylık olursa olsun yeni başlayan öğrenciler için uygun değil. Ellerini yıkarken sorun yaşıyorlar.?

- Tülin Özerman (Veli): ?Kızım diğer çocuklara uyum sağlamakta çok zorlandı. Dikkatini toplayamıyor. Sınıftaki büyük çocuklara abla ya da ağabey diyor. Bu da arkadaş olmalarını zorlaştırıyor. Büyükler küçük öğrencileri sürekli aşağılayıp eziyorlar. Ben öğretmenleri de çok hazır görmüyorum. Çünkü bu yaşta bir çocuğa verilmesi gereken eğitimle 72 aylık bir çocuğa verilecek eğitim çok farklı. Tek bir öğretmen de bu ayrımı yapamıyor. Tuvalete gitmekte zorlanıyor, teneffüslerde dışarı çıkmaya korkuyor. Böyle devam ederse çocuğumu okuldan geri alacağım.?

?Resimden çok sıkıldım'

- Eslem Sudenaz Babataş: ?Bir hafta resim çizdik. Geçen yıl anaokulunda yaptıklarımızı yaptık. Sınıfta bizden daha küçük çocuklar var. Onlar daha sessizler. Ama çok sıkıldım.?

- Tuanna Özdemir: ?Bahçeye çıkamadık hep sınıftaydık. Okul içinde vakit geçirmekten çok sıkıldım. Okula alışamadım.?

- Eylül Helin Özarman: ?Sınıfta hamur oynadık, resim çizdik. Ama yine de çok sıkıldım. Benden büyükler var.?

17 milyon yarın ders başı yapıyor

- Üç aylık yaz tatilinin ardından yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen için ders zili Pazartesi çalacak.

- Okula yeni başlayan 66-72 aylık yaklaşık 1 milyon 600 bin birinci sınıf öğrencisi de aldıkları bir haftalık uyum eğitiminin ardından eğitime adım atacak.

- Geçen yıl ilköğretim 8. sınıfta okuyan öğrenciler, eğitim sisteminden ayrılmayarak lise 1. sınıftan eğitime devam edecek. Geçen eğitim öğretim yılı 4. sınıfı tamamlayan ilköğretim öğrencileri ise ortaokul 1. sınıf öğrencisi olacak.

- 16 milyon öğrenciye ücretsiz dağıtılmak üzere 518 çeşit toplam 187 milyon ders kitabı basıldı. Ücretsiz ders kitapları için yaklaşık 300 milyon lira ödenek ayrıldı.

- Ders kitaplarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in yeni eğitim-öğretim yılına ilişkin mesajları da yer alacak.

- Yeni eğitim öğretim yılının birinci dönemi 25 Ocak 2013'te sona erecek. Yarıyıl tatili 28 Ocak-8 Şubat 2013 tarihleri arasında yapılacak. Eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı ise 11 Şubat 2013'te başlayacak ve 14 Haziran 2013'e kadar sürecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber