Babacan'ın özel anketine göre işsizlikte müthiş azalma var

Haber Giriş : 09 Eylül 2005 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Ali Babacan, DİE'ye, özel bir işsizlik anketi yaptırdı. DİE, 2004 yılı ilk çeyreği için 40 bin kişiye, ?Bir yerde çalışıyor musunuz?' diye sordu. 2004'te ?İşsizim' diyenlerin yüzde 44.5'inin 2005'in ilk çeyreğinde işe girdiği ortaya çıktı. Babacan, ?Nufüs artışı yüzünden istihdam artışını hissedemiyoruz' dedi.

DEVLET Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin bu yıl sonunda ilk kez ?dört yıl üst üste büyüme' şansını yakalayacağını belirterek, ?Aslında istihdam da önemli ölçüde artıyor. Ancak, her yıl artan nüfusla birlikte ortaya çıkan 500-700 bin yeni işgücü yüzünden biz bunu hissedemiyoruz' dedi. Babacan, Devlet İstatistik Enstitüsü'ne (DİE) yaptırdığı yeni iş gücünü dikkate almadan yaptırdığı özel ankette, ?Bu yıl iş buldum' diyenlerin oranının yüzde 44.5 gibi yüksek düzeyde çıktığını söyledi.

İŞSİZLİK NEDEN AZALMIYOR:

Babacan, DİE'nin en son açıklanan istihdam verilerinde olumlu gidişin olduğuna dikkat çekti. Babacan, ?Türkiye giderek istikrarlı büyümeyi yakalayacak gibi görünüyor. Ancak, işsizliği çözemiyor. Planınız ne?' sorusu üzerine, DİE'ye yaptırdığı özel anketi açıkladı: ?Mevcut işsizlerin durumn daha iyi anlamak için DİE'den rica ettim, 40 bin kişi üzerinde özel bir anket yaptılar. Bunlara 2004 yılı birinci çeyreğinde, bir işte çalışıp, çalışmadıklarını sordular. Bu yılın ilk çeyreği için de aynı kişilere bizzat gidelerek soruldu. Bunların yüzde 44.5'i, ?Bir iş buldum, çalışıyorum' yanıtı verdi. Bu anket bize, Türkiye'de aslında istihdamda bir artış olduğunu gösterdi. Ancak, nüfus artışıyla her yıl 500-700 bin yeni iş gücü eklendiği için biz bu iyileşmeyi hissedemiyoruz. İşsizliğin gerçek anlamda azalabilmesi için bizim her yıl bu rakamları aşabilecek istihdam olanağı yaratmamız gerekiyor.'

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber