Bu bebekler para kazandıracak

Kitre bebek, koza levha ve taş işlemeciliği gibi Bursa'nın unutulmaya yüz tutulan eserleri geleceğe taşımak için harekete geçtiklerini belirten Muhtelif Esnaf ve Sanatkarlar Odası (MESO) Başkanı Fehmi Duban, Bursa'ya hediyelik eşya çarşısının kurulması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2012 09:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa'nın unutulmaya yüz tutulan meslekleri gelecek nesillere aktarılıyor. Kurslarda gördükleri eğitimle sanat için kollarını sıvayan vatandaşları harekete geçirmek için kolları sıvayan MESO, kursiyerlerin ürettikleri sanat eserlerini ekonomiye dönüştürmesi için çalışma başlattı. Bursa'nın kendine özgü eserlerinden kursiyerlerin de para kazanması gerektiğini söyleyen MESO Başkanı Fehmi Duban, Bursa'da hediyelik eşya çarşısının olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu dile getirdi. Türkiye'yi ve Bursa'yı tanıtan bu geleneksel el sanatlarının daha da yaygınlaşması için hediyelik eşya çarşının kurulması gerektiğine dikkat çeken Duban, bu konuda el sanatları temsilcileri ile birlikte harekete geçtiklerini vurguladı.

"SANAT ESERLERİ EVLERDE KALMAMALI"

Türkiye'de sanata ve sanatçıya değer verilmesinin de önemine işaret eden Duban, "Bursa'daki sanat eserleri canlanıyor. Biz bu sanatları gün yüzüne çıkaran bayanlara destek vermeliyiz. Bu eserler evlerde saklanmamalı. Bunun için bu sanatların sergileneceği ve kursiyerlerin kendilerine gelir sağlayacağı yeni bir mekan oluşturulmalı. Bu sayede eğitmenler ve kursiyerler el sanatlarına bağlılığı artar. Kurslarda ürettiklerini katma değer olarak kendilerine döndürebilirler. Biz bu yüzden kursiyerlere satış imkanını sağlamak istiyoruz. Bu emekler süs olarak kalmasın.Bu ürünleri seri üretimle devam ettirmeliyiz. Bursa'yı anlatan hediyelik eşya yok. Birisi Bursa'ya geldiği zaman hediyelik eşya alabileceği bir çarşı arıyor. Bursa'ya hediyelik eşya üreten atölyeleri oluşturmak istiyoruz" dedi.

KURSİYERLERE EK GELİR SAĞLANACAK

Usta Eğitici İlminur Yiğitoğlu, Bursa'nın kültürel değerlerini tanıtan çalışmaların desteklenmesi gerektiğinin altını çizerek, "Kurslarda üretilen çalışmalar kursiyerlere ek gelir de sağlamalı. Sadece sergilenmekle kalmamalı. MESO, geleneksel sanatları tanıtmak için harekete geçti. Biz de Bursa'nın unutulmuş değerlerini yaşatmayı istiyoruz" diye konuştu.

Geleneksel el sanatı temsilcilerinden Serpil Sümer ise bu tür bir hediyelik eşya çarşısının kursiyerler için önemli bir mekan olacağını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber