Motorize infaz koruma memurları takipte

Denetimli serbestlik uygulamasının takibi için motorize gardiyan ekipleri devreye sokuldu.

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 20 Eylül 2012 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GÖKHAN ÖZDAĞ

Ağır ceza merkezlerinde bekleyen gardiyanlar, ihlal sinyali aldığında derhal harekete geçiyor.

Denetimli serbestlik uygulamasının kapsamının genişletilmesinin ardından Adalet Bakanlığı, motorize gardiyan ekiplerini devreye soktu.

Bu sistem düzenlemede elektronik kelepçe takip uygulamasına ek tedbir olarak düşünüldü. Başta elektronik kelepçe uygulaması olmak üzere denetimli serbestlik kapsamındaki hükümlülerin takibi motorize ekipler tarafından yapılmaya başlandı.

Denetimli serbestlik uygulamasını ihlal eden birçok hükümlü motorize gardiyanlar tarafından yakalanarak cezaevine konuldu.

BİR AYLIK EĞİTİM

İnfaz koruma memurları tarafından özel olarak seçilen motorize ekipler, motosikleti en iyi şekilde kullanabilmeleri için kursa tabi tutuldu. Bir ay süren eğitimleri sonunda görevli gardiyanlar her ilin sorumlu denetimli serbestlik müdürlüğünde görev başı yaptı.

Motorize gardiyanlara 'Yunus'lar tarafından da motosiklet kullanma ve motosikletle olaya müdahale etme eğitimi verildi. Polisin 'Yunus' ekiplerine benzer özel kıyafetler giyen infaz koruma memurlarına bakanlık tarafından özel motosikletler alındı.

İHLAL EDENE MÜDAHALE

Silah taşıma yetkisi verilmeyen motorize gardiyanlar, şüpheli, sanık ve hükümlülerin bulunmasında kolluk kuvvetleriyle irtibata geçiyor. Motorize ekipler, denetimli serbestlik müdürlüklerinin olduğu ağır ceza merkezlerinde hazır bekliyor.

Motorize ekipler, serbest bırakılan hükümlünün gün içinde girmesi yasak bölgelere girmemesinden karakollarda atmaları gereken imzalara kadar birçok konuda denetim yapıyor. Özellikle elektronik kelepçe uygulamasına tabi hükümlülere suçları göz önünde bulundurularak bir 'yaşam alanı' belirleniyor.

34 BİN KİŞİ YARARLANDI

Yetkililer buna ilişkin, eşine şiddet uygulayan kişi örneğini veriyor. Mahkeme ?eşe belli bi rmesafeden yaklaşmama' yaptırımı getiriyor.

Belirlenen alan ihlal edildiği anda cihazdan, takip merkezine sinyal gidiyor ve devreye ?motorize ekipler' giriyor. İhlal yapan şahıs bölgeden uzaklaştırılıp hakkında tutanak tutuluyor. Denetimli Serbestlik Yasası'nın 11 Nisan 2012'de yürürlüğe girmesinin ardından şartlı tahliye edilen hükümlülerin çoğunun firar ettiği iddiası üzerine Adalet Bakanlığı denetimli serbestlik verilerini BUGÜN'le paylaştı.

Şartlı tahliye edilen hükümlülerle ilgili takip çalışmalarının sekteye uğramadığını belirten bakanlık yetkilileri, yasadan yararlanan hükümlülerin cezalarında yasada belirtilen çerçevede uygulamaya gidildiğini aktardı. Türkiye genelindeki istatistiklere göre, Denetimli Serbestlik Yasası'ndan yararlanan 33 bin 976 hükümlünün 31 Ağustos 2012 tarihine kadar 133 Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'ne başvurduğunu belirten bakanlık, geçen sürede 7 bin 219 hükümlünün infazının tamamlandığını aktardı.

Elektronik kelepçe eşine şiddet uygulayanlara ve infaz yasasına göre tahliyesine bir yıldan daha az süre kalmış kişilere mahkemenin takdiriyle uygulanıyor.

UYMAYANLAR CEZAEVİNE ALINDI

Denetimli Serbestlik Yasası'ndan yararlanan ancak tekrar suça karışan 233 hükümlünün yeniden cezaevine konulduğu Bakanlık istatistiklerine yansıdı. Ayrıca 610 hükümlünün denetimli serbestlik yükümlülüklerine uymadığı için yeniden cezaevine alındığı belirtilirken, 25 bin 914 hükümlünün denetimli serbestlik kapsamında infazına devam edildiği bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber