Polis öfkesini kontrol etmeyi öğrenecek

Haber Giriş : 10 Eylül 2005 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun provokasyon uyarısının ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü, bölücü grupların tahriklerine gelmemesi amacıyla polislere öfkelerini nasıl kontrol edilebileceklerini öğretmeye başladı.

Bu amaçla özellikle toplumsal olaylara müdahale eden Çevik Kuvvet polislerine dağıtılacak broşür hazırlandı. Psikolojik sorunları bulunan polislere destek sağlayan Rehberlik ve Danışma Büro Amirliği'nce hazırlanan ?Öfkemizi Nasıl Kontrol Edelim? başlıklı broşürde; ?Siz kızgınlığa yol açan insanları ve olayları yok edemezsiniz, onlardan kaçınamazsınız, onları değiştiremezsiniz. Yapabileceğiniz tek şey bu insanlar ya da olaylar karşısında gösterdiğiniz içsel ve dışsal tepkilerinizi kontrol edebilmek, onları yapıcı bir şekilde yönetebilmektir.? deniliyor.

Terör örgütü PKK/Kongra-Gel son günlerde stratejisini provokasyon üzerine kurdu. Örgüt, vatandaşların yanı sıra güvenlik birimlerini de provokasyon ve tahriklerin içine çekmeye çalışıyor. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir genelge ile örgütün bu planlarına dikkat çekmişti. Aksu, toplumun duyarlılığı olduğu konuların istismar edilerek kaos oluşturmaya yönelik çabalar içinde bulunulduğunu belirtmişti. Aksu'nun genelgesinin ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü de başta toplumsal olaylara müdahale eden Çevik Kuvvet birimlerinin provokasyonlara gelmemesi için harekete geçti. Ankara Emniyet Müdürlüğü Rehberlik ve Danışma Büro Amirliği'nce hazırlanan broşürde öfkenin doğal bir tepki olduğu belirtilirken, yapıcı kullanıldığında zihinsel ve bedensel güç verdiği anlatılıyor. Psikoloji danışmanlarınca hazırlanan broşüre göre bunun için öfkenin esiri olmamak, öfkeyi bastırmamak ve toplumca öfkenin dürüst ve doğrudan ortaya konmasının kabul görmesi gerekiyor.

Broşürde öfkeyle başa çıkma yöntemleri şöyle sıralanıyor:

Öfke yönetim tekniklerinin amacı, kızgınlığın ve öfkenin yol açtığı duygusal ve bedensel tepkileri azaltabilmektir. Siz kızgınlığa yol açan insanları ve olayları yok edemezsiniz, onlardan kaçınamazsınız, onları değiştiremezsiniz. Yapabileceğiniz tek şey bu insanlar ya da olaylar karşısında gösterdiğiniz içsel ve dışsal tepkilerinizi kontrol edebilmek, onları yapıcı bir şekilde yönetmektir.

Öfkeyle başa çıkmanın ilk şartı öfkeli olduğunuzu kabul etmek ve bunu kendi kendinize itiraf etmektir. Kişi öfkeli olduğunu kabul etmezse, esas önemli olanı yani öfkesinin gerçek sebebini bulması mümkün olmayacaktır. İkinci adım öfkenin nereden kaynaklandığını bulmaktır. Biri nasırınıza basmışsa öfkenizin sebebini uzun boylu düşünmezsiniz.

Kişisel olmayan bir durumu kişisel görmek öfkeye sebep olur.

Öfkeli olduğunuzu kabul ettiyseniz, öfkenizin kaynağını biliyorsanız bunun gerçekçi olup olmadığını test edip gerçekçi olduğuna karar verdiyseniz öfkenizle mücadele etmeniz zor olmayacaktır.

Bazen öfke duygularımız, yaşamımızdaki gerçek ve kaçınılmaz sorunlardan kaynaklanıyor olabilir. Kızgınlık duyguları böyle zamanlarda bu zorluklar karşısında yaşanan doğal ve sağlıklı duygulardır. Böyle durumlardaki en yararlı tutum önce durumu değiştirip değiştiremeyeceğimizi araştırmaktır. Değiştiremiyorsanız yapabileceğiniz en iyi şey sorunla yüzleşmektir.

?Toplumsal olaylarda vatandaş polise destek versin'

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, son günlerde meydana gelen toplumsal olaylarla ilgili olarak, vatandaşları sağduyulu olmaya ve güvenlik güçlerine destek vermeye çağırdı. Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, haftalık bilgilendirme toplantısında, gazetecilerin Bozüyük'te meydana gelen olaylarla ilgili bir sorusu üzerine, ilçede bazı provokatörlerin topluluğu etkilemesiyle spontane olayların yaşandığını, çevre illerden gelen takviye polis birlikleriyle olayların kısa sürede kontrol altına alındığını söyledi. Provokatörlerin amacının, insanları karşı karşıya getirmek olduğuna dikkati çeken Çalışkan, şunları kaydetti: ?'Bu tip olaylar, ülkemizin huzurunu ve düzenini bozmak isteyen grupların işine yarar. Tahrikler konusunda vatandaşlarımızın soğukkanlı olmaları ve güvenlik güçlerine yardımcı olmaları gerekmektedir. Vatandaşlarımızın şimdiye kadar verdiği desteğe müteşekkiriz. Devletimiz ve güvenlik güçlerimiz, birlik ve beraberliğimizi bozmaya çalışanlara asla fırsat vermeyeceklerdir. Güvenlik güçlerimiz, her türlü kanunsuzluğa anında müdahale edebilecek güç ve kabiliyettedir.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber