İlköğretimde günlük plan kalktı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Eylül 2005 10:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

 

2005 Ağustos ayı Tebliğler dergisinde "Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Öğretim Çalışmalarının Plânlı Yürütülmesine İlişkin Yönergede" değişiklik yapılmıştır.

Öğretmenlerin günlük plan yapma zorunluluğu bu yönergeden kaynaklanmaktadır. Yönergede yapılan değişikliğe göre öğretmen kılavuz kitabı bulunan derslerde, kılavuz kitap, ders planı yerine kullanılacaktır. Şimdilik ilköğretimin ilk beş sınıfındaki matematik, Türkçe, hayat bilgisi, sosyal bilgiler ile fen ve teknoloji derslerinin Öğretmen Kılavuz Kitapları basıldığı için sadece bu derslerin öğretmenleri ile sınıf öğretmenleri yeni durumdan yararlanacak.

Ancak kademeli olarak uygulanan müfredat yagınlaştıkça, birer yıl arayla 6, 7 ve 8. sınıflar için de geçerli olacak. Yeni müfredat gereği artık tüm ders kitaplarının yanında bir Öğretmen Kılavuz Kitabı, bir de Öğrenci Çalışma Kitabı bulunuyor. ?Öğretmenler ünitelendirilmiş yıllık plan' yapmaya ise devam edecek.

Yapılan değişiklik şu şekildedir:

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Öğretim Çalışmalarının Plânlı Yürütülmesine İlişkin Yönergede Değişiklik Yapılmasına Dair Yönerge

Madde 1- Ağustos 2003 tarihli ve 2551 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Öğretim Çalışmalarının Plânlı Yürütülmesine İlişkin Yönergenin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 12 - Ders plânı, bir ders için o dersle ilgili eğitim programlarında yer alan ve birbirleriyle ilişkili öğrenci kazanımlarını bir ya da birkaç ders saatinde işlenecek konu örüntüsünü, konuya ilişkin deney, tartışma sorulan, proje ve ödevleri, uygulama çalışmalarını, ders araç-gerecini içine alan birinci derecede sorumlu olduğu, zümre öğretmenleri ile şube öğretmenlerinin ortak katkısıyla ders öğretmenlerince önceden hazırlanan plândır.

Ders plânı, belli bir ders için bir ya da birden çok ders saatinde işlenecek konuların plânlamasıdır. Ders plânında yer alan öğrenme-öğretme etkinlikleri öğrencilerin katkısıyla gerçekleştirilir.

Ders plânının uygulanmasından ders öğretmeni sorumludur.

Öğretmen kılavuz kitabı bulunan derslerde, kılavuz kitap, ders plânı yerine kullanılır. Öğretmenin ihtiyaç duyması hâlinde, okulun şartlarına göre kılavuz kitaplarda yer alan plânların dışında da öğretim programına uygun ders planı hazırlanıp uygulanabilir. Ders defterine uygulanan etkinliğin adı veya etkinliğin ilgili olduğu kazanım yazılır.

Öğretmen kılavuz kitabı bulunmayan dersler için, eğitim-öğretim kurumlarında bir veya birkaç ders saati için sınıf öğretmeni, alan (branş) öğretmeni ve/veya zümre öğretmenleri tarafından ders plânı hazırlanır ve uygulanır.

Öğretmen tarafından hazırlanan ders plânı, okul müdürü ve müfettişlerce denetlenir.

Ders plânı;
a) Eğitim-öğretim çalışmalarını daha düzenli hâle getirmelidir.
b) Öğrenme ve öğretme sürecinin etkili ve verimli yönetilmesini sağlamalıdır.
c) Her dersin eğitim programına ve konuların özelliklerine uygun olarak işlenmesini sağlamalıdır.
d) Derslerde sürekliliği ve bütünlüğü sağlamalıdır.
e) Öğrenme ve öğretme sürecinde gerçekleştirilen etkinlikleri belgelemelidir.
f) Eğitimde fırsat ve imkân eşitliğinin gerçekleştirilmesine katkı sağlamalıdır.
g) Eğitim-öğretim süreci ve öğretim programlarının değerlendirilmesinde geri bildirim sağlamaya uygun olmalıdır.
h) Eğitim teknolojilerinin kullanımına uygun olmalıdır.?

Yürürlük
Madde 2- Bu Yönerge yayımı tarihinde Yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 3- Bu Yönerge hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber