TOKİ, 2007'e kadar 250 bin konut üretecek

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Eylül 2005 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2007 yılı sonunda 250 bin konutun inşaatını tamamlayacaklarını belirterek, "TOKİ, sosyal faydasının yanında, devasa ekonomik dinamizm kazandırarak, 550 bin kişiye istihdam imkanı da sağlamıştır" dedi.

TOKİ tarafından Bilecik'te yapılan 208 konutun anahtarlarını hak sahiplerine teslim eden Erdoğan, ayrıca yeni yapılacak 278 konutun temelini attı. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, "Biz temeli atarız. Tarih veririz ve o tarihte bitiririz. Örnekler yan yana Türkiye'nin 69 vilayetinde duruyor. Maalesef geçmişte devletin 20 yılda, 15 yılda ve 10 yılda bitiremediği yatırımları oldu. İnsanlarımız demorolize oldu. İsraf vardı. Biz bu devranı değiştirdik. Öncelik sırasına aldık. Bunlar tek tek bitiyor. Göreve gelirken eğitim, sağlık, adalet, emniyet, ulaşım ve toplu konut deyip yollar düştük. İşte burada 1 yıl gibi kısa bir sürede 208 konut tamamlandı" diye konuştu.

Ekonomideki iyileşmenin sokağa yansımadığını iddia edenlere cevap veren Erdoğan, şunları söyledi:

"Bizi eleştirenler, 'enflasyon tek haneye düştü, ekonomide Mastrich Kriterleri yakalandı, borsa rekor kırdı, ihracat rekora koşuyor' diyor ama 'ekonomik iyileşme sokağa yansımadı' diyor. Bu zorlama eleştiriye el insaf diyorum. Bu kadar kısa sürede bu anahtarları kim teslim eder? Ankara kredi vermiyordu. Faizler 68'lere çıkmıştı. Şimdi krediler yüzde 16. Bankalar kredi verecek vatandaş arıyor. Ev sahibi olmayan vatandaşlarımızı çağırıyorum. Gelin kira öder gibi taksit ödeyin. Biz bunu getiriyoruz. Sadece ev yapmakla kalmıyoruz. Sosyal donatı alanları yapıyoruz. Okullar, hastaneler yapıyoruz. Burada oturan anneler, 'çocuğuma bir şey oldu mu' endişesini yaşamayacak."

KİRA ÖDER GİBİ EV SAHİBİ OLMA FIRSATI

Acil eylem planında, alt gelir gruplarını kira öder gibi ev sahibi yapmayı vadettiklerini hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Alt gelir gruplarını kira öder gibi ev sahibi yapmayı vadetmiştik. Gecekondu bitecek demiştik. İstihdam ve ekonominin canlanması için inşaat sektörünü harekete geçireceğiz demiştik. İnşaat sektöründe yüzde 16 gelişme var. Ekonomi iyi yolda ama sokağa yansımıyor diyenlere sesleniyorum. TOKİ, 1984 yılında rahmetli Özal tarafından kuruldu. 2002 yılı sonuna kadar 43 bin konut yapıldı. Ama biz 3 yılda Türkiye'yi şantiyeye çevirip, 69 ilde 132 bin konutun yapımını başlattık. 3 yıl dolmadan 20 binini teslim ettik. Bu, 2 tane modern Bilecik demektir. 18 yılda yapılanın 1.5 katını 3 yılda gerçekleştirdik. 3 yılda 5 modern Bilecik inşa ediyoruz. 2007 yılı sonunda 250 bin konutun inşaatını tamamlayacağız. TOKİ, sosyal faydasının yanında, devasa ekonomik dinamizm kazandırarak, 550 bin kişiye istihdam imkanı da sağlamıştır. Şimdi dar gelirlilere çağrıda bulunuyorum. Aylık 100, 200 YTL aylıkla hiç peşinatsız 20 yıl vadeyle ev sahibi olacaklardır. 30 bin konut inşa ediyoruz. 3 yılda TOKİ olarak 2 milyar YTL'lik ödeme yapıldı. İşte bu, hükümetin sosyal politikalarının sonucudur."

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar da, 2006 yılı sonunda 69 ilde 780 bin kilometrekarede 200 bin, 2007 yılı sonunda da 250 bin konutu bitirip teslim edeceklerini söyledi. Bayraktar, Bilecik'e de toplam 734 konut yapacaklarını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber