Öğretmene ucuz konut

Haber Giriş : 12 Eylül 2005 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İLKSAN, OYAK'a benzer şekilde yeniden yapılandırılıyor. Öğretmenler kira öder gibi konut sahibi olacak. İlk uygulama Ankara'da başlıyor

Eğitimin kalbi Ankara'da atıyor. Erkan Mumcu'nun Milli Eğitim Bakanlığı döneminde sık sık gündeme gelen yerinden yönetim anlayışı hâlâ hayata geçebilmiş değil. Eğitimi ilgilendiren en ufak karar ve atamalar bile hâlâ başkentte gerçekleşiyor. Bu yönetim tarzı, bazen iyi oluyor bazen de çok önemli sorunları beraberinde getiriyor. Dizi boyunca bu köşemizi Ankara'ya, yani Milli Eğitim Bakanı Çelik ve MEB'in üst düzey bürokratlarına ayırdık.

Bugüne kadar neler yaptılar? Bundan sonra neler yapacaklar? Hangi konuda ne düşünüyorlar? Eğitime, öğretmenlere ve sorunlara bakış açıları nasıl?
Kimi zaman kendilerini savunacak kimi zaman da biz de dahil hepimizi eleştirecekler. Diğer köşelerde onlar sizlerin görüşlerini öğrenecek, sizler de bu köşede onların olaylara yaklaşım tarzını göreceksiniz.

Söz bugün Bakan Çelik'te. Konu: Öğretmenlerin konut sorunu.

Yapılan araştırmalar, öğretmenlerden sadece üçte birinin ev sahibi olduğunu gösteriyor. Lojman sayısı ise sadece 44 bin. Köylerdeki köy odalarını da sayarsanız, 60 bin civarında. Peki geriye kalan 300 bini aşkın öğretmen, hangi koşullarda yaşıyor ve bu konuda Bakan Çelik ne düşünüyor?

İşte Çelik'in müjdesi. Hayata geçirirse, eğitim tarihine geçer!

"Lojman sayısını artırmaya çalışıyoruz. Ama ne kadar da artırsak yetmez. Polis, asker, hâkim herhangi bir yere gittiğinde konutu hazır. Ama öğretmenimiz için aynı durum söz konusu değil.
Bu konudaki projemizi, önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'na götüreceğim. Ankara'daki pilot uygulamayı, öğretmenlerimizin yoğun olduğu tüm illere yaymak istiyoruz."

İlk konutlar Ankara'ya

"Bu proje ile öğretmenlerimizi maliyetine ev sahibi yapacağız. Toplu Konut İdaresi ile çalışmalarımız devam ediyor. Maliyetin yüzde 25'i peşin olarak yatırılacak. Geri kalan yüzde 75'i ise konutlar bittikten sonra ödenecek. Yani inşaat devam ederken taksit ödenmeyecek. Öğretmenimiz de hem kira hem de aidat ödemek zorunda kalmayacak. Evine taşındığında da 10 ya da 20 yıla yayılan taksitler halinde kalan borcunu ödeyecek. Aylık taksitler, şu anda ödedikleri ev kiralarından daha yüksek olmayacak."

Bu konuda İLKSAN'ı devreye sokacağız.

İLKSAN sadece ilkokul öğretmenlerini değil, OYAK benzeri, tüm öğretmenleri kapsayacak şekilde yeniden yapılanacak. Öğretmenlerimiz ucuz konut konusunda en büyük desteği yeni oluşturacağımız bu yardımlaşma sandığından alacaklar.

Bu konudaki ilk örnekler Ankara Sincan'da bitmek üzere. 2 bin 800 konutun anahtarları yakında öğretmenlerimize teslim edilecek...

Milliyet/ Abbas Güçlü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber