Maliye Bakanlığı , YÖK'ün idari ve mali yapısıyla ilgili yeni bir model önerdi. Öneride, YÖK'teki yetkilerin paylaşımı öngörülüyor.

Haber Giriş : 19 Ekim 2003 08:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Maliye Bakanlığı , YÖK'ün idari ve mali yapısıyla ilgili yeni bir model önerdi. Öneride, YÖK'teki yetkilerin paylaşımı öngörülüyor.

YÖK taslağı ile ilgili tartışmalar sürerken, Maliye Bakanlığı da, kurulun yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bir model hazırladı. Bakanlığın Araştırma, Planlama Koordinasyon Kurulu Başkanlığı (APKK), YÖK'ün idari ve mali yönetim bakımından yeniden yapılandırılmasını talep etti. Hazırlanan "Bütünsel Model" önerisinde, YÖK'te sadece akademisyen ve bürokratların değil, ticaret, sanayi ve meslek odaları dahil toplumun değişik kesimlerini temsilen üyelerin bulunması istendi.

Parçalı yetki dağılımı
Modelde, "Yüksek öğrenim kurumlarına aktarılacak ödenekleri belirleme konusunda YÖK, yatırım ödeneklerinin tahsisi konusunda DPT, araştırma amaçlı ödeneklerin tahsisinde TÜBİTAK yetkili olmalıdır" görüşüne yer verildi. Yeni modelde, YÖK'ün, yürütmenin bir parçası olması istenirken, "Bu nedenle YÖK, Milli Eğitim Bakanı'na idari yönden bağlı, ancak fonksiyonel bağımsızlığa haiz olmalıdır. YÖK üyelerinin tamamı, Bakanlar Kurulu tarafından atanmalıdır" denildi.

Öncelikle nitelik
Bakanlığın önerdiği modelde, Türkiye'de yüksek öğretim hizmetinin son 20 yılda önemli ölçüde genişleyen bir taleple karşılaştığı, bu genişlemeye uygun kaynakların temin edilemediği ifade edildi. Öğrenci başına yapılan yüksek öğrenim harcamasının diğer ülkelerle karşılaştırıldığında oldukça düşük düzeyde kaldığı vurgulanan öneride, bunun sonucu olarak yüksek öğretim hizmetinde nicel olarak büyümenin, niteliğe tercih edildiği kaydedildi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber