ATO Başkanı Bezci'den kış öncesi lastik uyarısı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, yaklaşan kış ayları öncesinde sürücüleri uyararak, can ve mal güvenliği için kış lastiklerinin önemine dikkat çekti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2012 10:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bezci, geçtiğimiz aylarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı Trafik Güvenliği Genelgesi'ni de hatırlatarak, kademeli olarak zorunlu hale getirilecek olan kış lastiğinin bu yıldan itibaren denetiminin artırılacağına işaret ederek, sürücülerin bu konuda hassas davranmaları gerektiğini belirtti.

Başkan Bezci, ?ATO Oto Lastiği Ticareti Meslek Komitesi'nden edindiğim bilgilere göre kış lastikleri, karlı zeminde yaz lastiğine göre yüzde 20 daha başarılı fren performansı göstermektedir. Bunun yanı sıra hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde, yaz lastiklerinde kullanılan karışımlar sertleşerek tutunma özelliklerinin bir kısmını kaybetmektedir. Bu nedenle, kış lastiklerinin sadece karlı ve buzlu zeminlerde değil, hava sıcaklığının 7 derecenin altına indiği her koşulda kullanılması gerekmektedir. Türkiye şartlarında kış lastikleri ekim ayı başında takılmalıdır. Kış lastikleri nisan ayında da çıkarılmalı ve yerine normal lastik takılmalıdır. Ayrıca, yine komitemizden edindiğim bilgiler doğrultusunda kış lastiği ve kar zinciri aynı işlevi görmemektedirler. Kış lastiği, kar yağsa da yağmasa da düşük sıcaklıklarda aracın yola tutunmasını sağlar. Aşırı buzlanma olmadığı sürece aracın kar üzerinde gitmesine ve durmasına olanak verir. Özellikle kuru yoldan kaygan yollara ani girişlerde aracı yolda tutar. Kar zinciri, araç lastik ve mekanik aksamına zarar verdiğinden sadece zorunlu durumlarda ve kısa bir süre için kullanılmalıdır.? diye konuştu.

ATO Başkanı Salih Bezci, geçtiğimiz aylarda yayımlanan Trafik Güvenliği Genelgesi'nde imzası bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da teşekkürlerini sunarak, şöyle devam etti: ?Halkın can ve mal güvenliğini her şeyin üstünde gören Sayın Başbakanımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Trafik terörüne ülke olarak çok kurban verdik. Çok canımız yandı. Başbakanımızın bu konuya el atarak kış lastiğini zorunlu hale getirmesi bizleri son derece mutlu etmiştir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber