Öğrenciler iş hayatını sanal ortamda öğrenecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2012 17:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yeni açılan işyerlerinin fizibilite çalışması yapılmadığı için 5 yılı tamamlamadan kapandığı belirtildi. Bursa Elektronikçiler Odası; İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mekatronik Programı, Otomotiv İhracatçıları Birliği Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin desteğiyle; iş hayatına atılmayı düşünen öğrencilere yönelik olarak sanal ticaret ortamı projesini uygulamaya koydu. Öğrencilere sanal ortamda ticari işletme kurma imkanı veren proje ile hem iş yaşamında karşılaşılacak zorluklar öğretilecek hem de öğrencilerin iş yaşamına atılmadan tecrübe kazanması sağlanacak.

Bursa'da Türkiye'nin yanı sıra İspanya, Portekiz, İngiltere, Yunanistan, Polonya ve Slovakya'dan 12 kurumun katılımı ile gerçekleştirilen ?Küresel kriz dönemlerinde yeni işyerleri oluşturmak için yenilik olarak girişimcilik' konulu proje tamamladı. AB Leonardo da Vinci Yenilik Transferi projesi sonuç toplantısı BESOB İşletmeler üstü eğitim merkezinde yapıldı. Toplantıya katılan proje ortakları temsilcileri yeni açılan işyerlerinin neden kapandıkları ve proje kapsamında alınması gereken önlemleri ele alarak proje hakkında bilgi verdi.

Bursa Elektronikçiler Odası Başkanı Talat Demircan, oda olarak bu alanda yaptıkları incelemelerde kapanmaların en önemli sebebinin, yeni açılan işyerinin açılacağı bölge, müşteri ve iş potansiyeli ve işletme maliyeti gibi fizibilite çalışmalarının yapılmadan açıldığı için hüsran yaşandığına dikkat çekti.

İlk 5 yılını doldurmadan kapanan işyeri oranının AB ortalamalarında yüzde 60'lara vardığını belirten Demircan, bu oranın İspanya'da çok düşük olduğunu kaydetti. Demircan, şöyle devam etti: ?Bu oranı aşağıya çekmek için İspanya'da meslek liselerinde 2000'li yıllardan beri girişimcilik dersi müfredatında kullanılan ?Online/elektronik iş planı' uygulamasının ilgili bölgede kapanan işyeri oranını yüzde 20'lere çektiği görülmüş. İlk defa 2009 yılında Türkiye, İspanya, İngiltere, Yunanistan, Polonya ve Portekiz ile Slovakya'da sistemin geliştirilerek diğer ülkelerde de kullanımını sağlayacak bir proje hazırlandı.?

?Küresel kriz döneminde yeni işyerleri oluşturmak için yenilik olarak girişimcilik' adıyla hazırlanan projenin 2010 yılında AB Leonardo da Vinci Yenilik Transferi Programına sunulduğunu bildiren Talat Demircan, ?Projemiz 333 bin Euro bütçe ile AB tarafından finanse edildi. 2010 Kasım ayında başlayan projemiz kapsamında 2 yıl boyunca online sistem yenilenerek geliştirilip ortağı olan 7 ülke dillerine çevrilere kullanıma açıldı.? dedi.

Demircan, Türkiye adına projenin ana ortağı olarak Bursa Elektronikçiler Odası olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mekatronik Programı, Otomotiv İhracatçıları Birliği Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin destekleri ile projeyi yürüttüklerini anlattı.

Hazırlanan sistemin Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mekatronik Programı Bölümü ve Otomotiv İhracatçıları Birliği Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri tarafından 1 yıl boyunca kullanıldığını anlatan Bursa Elektronikçiler Odası Başkanı Talat Demircan sözlerini şöyle sürdürdü: ?Sistemin eğitim sistemimize, müfredat ve iş piyasasına uygunluğu gözlemlendi. Mükemmel hale getirilen sistem iş piyasasına hazırlanan öğrencilerden girişimcilik ruhuna sahip olanları seçerek onların sanal ortamda işyerlerini açıp, kısa, orta ve uzun vadede karşılaşacakları durumları simüle ederek mezuniyetleri sonrasında iş hayatına geçiş sorunlarını en aza indirmeyi hedefliyor.?

Aynı zamanda bu uygulama ile açılacak işyerlerinin, açılacağı bölge, müşteri ve iş potansiyeli ile işletme maliyeti gibi fizibilite çalışmaları yapılarak maddi açıdan da zararların önüne geçileceğine dikkat çeken Talat Demircan, projenin daha da geliştirilerek devam ettirileceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber