AB diretiyor: Türkiye Kıbrıs'ı tanımak zorunda

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2005 16:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Ollie Rehn, Türkiye'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni tanımak zorunda olduğunu, bu ne kadar erken gerçekleşirse o kadar iyi olacağını söyledi.

Avrupa Parlamentosu üyelerine hitaben konuşma yapan Rehn, "Türkiye tarafından resmi tanıma gerçekleşmek zorundadır. Ne kadar erken olursa o kadar iyi" dedi. AB yetkilisi, Türkiye'nin Gümrük Birliği Ek Protokolü'nü imzalarken onun yanında yayımladığı deklarasyonun, protokolün uygulanmasını engellememesi gerektiğini ifade etti.

AB'DE DEKLARASYON İÇİN UZLAŞMA ARAYIŞI

AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER), yarın Brüksel'de yapılacak haftalık olağan toplantısında Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki deklarasyonuna karşı yayınlanacak AB deklarasyonu taslak metni üzerinde uzlaşma arayacak.

COREPER, Türkiye'nin, 3 Ekim'de başlaması öngörülen AB'ye katılım müzakerelerinin temelini oluşturacak Müzakere Çerçeve Belgesi'ne ilişkin görüşmeleri de gündeminde bulunduruyor. AB üyesi 25 ülkenin Brüksel'deki daimi temsilcilerinden oluşan COREPER, yarınki toplantısında, İngiltere tarafından hazırlanan karşı deklarasyon taslak belgesine son şeklini vermek için çaba harcayacak.

Söz konusu taslak belgede, Türkiye'nin, geçen 29 temmuzda Ankara Antlaşması Ek Protokolü'nü imzalarken ''Kıbrıs Cumhuriyeti'' ile ilgili bir deklarasyonda bulunma ihtiyacı hissetmesinin üzüntüyle karşılandığı ifade ediliyor ve Türk deklarasyonunun tek taraflı olduğu, protokolün bir parçasını oluşturmadığı, Türkiye'nin protokolden kaynaklanan yükümlülükleri üzerinde herhangi bir yasal etkisi bulunmadığı savunuluyor.

Taslak belgede, AB'nin, Ek Protokol'ün Türkiye tarafından tam olarak, ayrım yapılmaksızın uygulanmasını ve malların serbest dolaşımı üzerindeki, ulaştırma araçlarıyla ilgili olanlar dahil tüm zorlukları ortadan kaldırmasını beklediği ifade ediliyor.

Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde, 3 Ekim'de resmen başlaması öngörülen tam üyelik müzakerelerinde başlıkların açılmayacağı mesajı verilen taslak belgede, 1 Mayıs 2004'ten itibaren AB üyesi olan ''Kıbrıs Cumhuriyeti''nin, uluslararası hukuk çerçevesinde devlet olarak tanıdığı kaydediliyor.

Belgeye, Türkiye'nin ''tam üyelik öncesinde'' Kıbrıs Rum kesimini tanıması gerektiğine ilişkin bir ifade eklenmesinin söz konusu olduğu kaydediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber