İnönü Üniversitesi'nde yeni öğrencilere fişleme gibi anket

Haber Giriş : 14 Eylül 2005 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnönü Üniversitesi'ne kayıt yaptıran öğrenciler rektörlük kanalıyla ?kayıt altına' alındı. Anket adı altında öğrencilerle konuşan üst sınıf öğrencileri, yeni öğrencilerin dini inançlarını ve yaşam tarzlarını sorguladı.

Skandal ve yolsuzluk iddialarıyla sık sık gündeme gelen İnönü Üniversitesi bu kez de ?fişleme' kriziyle çalkalanıyor. 2005 ÖSS sonuçlarına göre üniversiteyi kazananların kayıtları yapılırken düşünce ve görüşlerini tespit etmek amacına yönelik anket yapıldı. Atatürkçü Düşünce Topluluğu üyesi olduğu iddia edilen üst sınıflardaki öğrencilerin, yeni kayıt yaptıracak adaylara dinî hassasiyete önem veren inançlı çevreleri karalayıcı telkinlerde bulunduğu, kalacak yurt ve ev konusunda yönlendirdikleri belirlendi. Anket yapıldığını doğrulayan İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kılıç ise soruların eğitime yönelik olduğunu ve sosyologlar tarafından hazırlandığını savundu.

İnönü Üniversitesi'ni kazanan öğrencilere kayıt esnasında rehberlik masası adı altında üst sınıf öğrencilerince yapılan ankette, öğrencinin inançları ve yaşantı tarzı sorgulanıyor. Öğrenciler, devlet yurdu ve kendilerinin göstereceği evlerde kalmaları hususunda uyarılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın kontrolünde hizmet veren özel yurtlar ise ?cemaatçilik' yapmakla suçlanıyor.

Üniversite kayıt salonunda kurulan rehber masasında öğrencilere iki farklı anket uygulanıyor. Birinci anket, bilgisayar ortamında öğrenci tarafından dolduruluyor. Ankette, ?Ne kadar dindarsınız? Ne tür kitaplar okuyorsunuz? Ne tür müzikler dinliyorsunuz? Namaz kılıyor musunuz?? gibi sorular soruluyor. İkinci anket ise üst sınıflarda okuyan öğrencilerce uygulanıyor. Tanışma faslının ardından öğrencilere ?Nerede kalacaksın?' sorusu yöneltiliyor. Sosyal faaliyetlerle ilgili sorulara muhatap olan öğrenciler, devlet yurdu ve gösterilecek evlerde kalmaları hususunda uyarılıyor. Üniversitelilere anket uygulayan üst sınıftan bir bayan öğrenci, şu telkinlerde bulunuyor: ?Cemaatçi grupların yurtları var. Buralarda öğrencilerin beyinlerini yıkıyorlar, öğrencileri kendi amaçları doğrultusunda yönlendiriyorlar. Biz de ilk geldiğimizde yakamıza yapıştılar. Girince bir daha kesinlikle çıkamazsın. Tespit edildiğin zaman hakkında yasal işlemlere başlanır.? Bayan rehber öğrenci, anketin yapılma sebebini ise şöyle açıklıyor: ?Genelde insanların zaaflarından faydalanıyorlar. Örneğin ?maddi yönden sana yardımcı olurum' diyebilirler. Bizim bu anketi düzenlememizin nedeni sizin hakkınızda bilgiler almak, artı sizi yönlendirmek ve bilgilendirmek. Bizimle konuşmasaydın onlara kanabilirdin, şimdi kafanda bir soru işareti oluştu.? Bayan öğrenci, anlattıklarıyla yeni gelen öğrenciyi tam ikna edemediği zaman ise bir erkek öğrenci devreye girerek telkinlerde bulunuyor. Malatyalı işadamı Yusuf Ertaş bir arkadaşının çocuğunu kayıt yaptırmak için okula götürdüğünde, ?Kayıt esnasında ancak öğrencinin birinci dereceden yakınları yanında bulunabilir.? şartı ile karşılaşmış. Bu duruma çok şaşıran Ertaş, tartışmalı bir şekilde kayıt yaptırabildiklerini anlatarak, öğrencilerin de kendilerine yöneltilen sorular karşısında tedirgin olduklarını kaydetti. İnönü Üniversitesi, daha önce de Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekim Sekreteri İnci Kaya'ya taciz skandalı, ardından da Sayıştay denetçilerince ortaya çıkarılan 44 ayrı yolsuzluk dosyası ile gündeme gelmişti.

?Yeni gelen öğrencileri bilgilendiriyoruz'

İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kılıç, rehber masalarındaki öğrencilerin Sağlık Kültür Spor Dairesi bünyesindeki sosyal faaliyetler hakkında öğrencileri bilgilendirdiğini savundu. Kılıç, öğrencilerle konuşmalarını bir arkadaş ve akran diyaloğu olarak nitelendirdi. Kılıç, ?Öğrencilerle arkadaşları arasında bazı diyaloglar geçmiş olabilir. Biz öğrencilere ?şunu konuşacaksın, bunu konuşacaksın' demiyoruz. ?Sadece bilgilendirin' diyoruz. Öğrenciler konuşuyorlar, nerede kalacaksın, ne yapacaksın gibi. Bu bir ilginin ifadesidir.? şeklinde konuştu. Kılıç, öğrencilerin devletin yasakladığı yerlere gitmelerini kendilerinin de istemeyeceğini kaydetti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber