Nalbantoğlu: Expo 2016 Antalya'nın felaketi olabilir

Bilkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Oktan Nalbantoğlu, 2016'da Antalya'da yapılacak Dünya Botanik EXPO'sunun iyi planlanmaması halinde şehirde yapılaşmaya sebep olabileceğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2012 17:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nalbantoğlu, EXPO'nun şu anda pimi çekilmiş bir el bombası olduğunu, gerekli önlemler alınmazsa bunun Antalya'nın gelecekteki felaketi olabileceğini ifade etti.

Antalya Peyzaj Mimarları Odası tarafından, 2016'da Antalya'da yapılacak Dünya Botanik EXPO'suna hazırlık sürecinin ele alındığı, 'EXPO 2016'ya Giden Yolda Paneli', Dedeman Otel'de yapıldı. Panelin açılış bölümünde konuşan Antalya Vali Yardımcısı Hakkı Loğoğlu, Antalya'nın ilklerin kenti olduğunu, 2016 yılında da Dünya Botanik EXPO'suna ev sahipliği yapacağını kaydetti.

EXPO'nun önemli bir organizasyon olduğunu ve Botanik EXPO'su olması bakımından Antalya'ya yakıştığını belirten Bilkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Oktan Nalbantoğlu, ancak EXPO için yer seçiminin yanlış yapıldığını iddia etti. Nalbantoğlu, şöyle konuştu: "EXPO şu anda pimi çekilmiş bir el bombasıdır Antalya için. Eğer gerekli önlemler alınmazsa EXPO elinizde patlayabilir. Bu Antalya'nın gelecekteki felaketi olabilir. Bugün Antalya'ya dikkat ederseniz, kent bugünkü şartlarda batı ve kuzeye genişleyemiyor. Antalya'nın tek genişleme koridoru var, o da doğu. Yani Alanya, Manavgat yönünde büyümek durumunda. Bugün EXPO için seçilen alan, Antalya'yı doğuya doğru denetimsiz ve hızlı bir şekilde kentleşme baskısı altına almıştır. Eğer gerekli önlemler alınmazsa çok kısa zaman sonra göreceksiniz ki tarımıyla övündüğümüz Antalya'nın tarım alanlarının hepsi teker teker yapılaşmaya kurban edilecektir. Çünkü EXPO bugün için kent merkezinde önemli bir çekim merkezidir." EXPO'nun çevresindeki mevcut tarım alanlarının nasıl korunacağını belirlemek üzere master planı çıkarılmasını öneren Nalbantoğlu, detaylı tarım planlaması yapılmazsa havalimanının doğusundaki bölgelerin gelecek 10 yıl içinde apartmanlaşacağını ve kentin EXPO'yu saracağını belirtti.

Panele katılan AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, peyzaj mimarlarının EXPO ile Aksu ilçesinin tamamını ele alan bütüncül bir yaklaşım göstermesi gerektiğini dile getirdi. Badak şunları söyledi: "EXPO alanı 5 yıldız, çevresi hiç yıldız olmamalı. Sadece görsel açıdan değil, Botanik EXPO'nun hedefleri açısından da bu planlama çok önem arz etmektedir. EXPO'lar renk, ışık, ses, tasarım ahengi içinde eğlenceli ve çekici bir ortamda insanlığa faydalı mesajlar sunarlar. Botanik EXPO'ların temel amacı ise bitkiler yoluyla sürdürülebilir beslenmeyi sağlamak ve insan hayatının kontrolünü artırmaktır."

Dünyada açlıkla mücadelede tarımın öneminin de giderek arttığına işaret eden Badak, Güney Kore'nin, halkına sürdürülebilir gıda sağlayabilmek için Afrika'dan 5 milyon dekar tarım toprağı satın aldığını anlattı. EXPO'nun yapılmasının planladığını Aksu ilçesinde 2 milyon dekar tarım toprağı olduğuna değinen Badak, "Güney Kore'nin Afrika'dan satın aldığı tarım topraklarının yüzde 40'ı Aksu ilçemizde mevcut." dedi.

Sadık Badak, EXPO'da ulaşımın da çok önemli olduğunu vurguladı. Bu amaçla Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın çevre yolu çalışmaları başlattığına işaret eden Badak, Batı Çevreyolu'nun temelinin atıldığını, Kuzey Çevreyolu'nun da 2016'ya kadar yetiştirileceğinin ifade edildiğini kaydetti. Bu konuda Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin adım atması gerektiğini belirten Badak, ?Konunun önemine binaen, Antalya milletvekilleri olarak ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Yeter ki gerekli adımlar atılsın.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber