'Vizede kolaylık istemiyoruz, tamamen kaldırılmalı"

Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Arif Parmaksız, kendisini makamında ziyaret eden İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway'a, iş adamlarına vizenin kolaylaştırılmasını değil tamamen kaldırılmasını istediklerini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2012 17:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyükelçi ise iş adamlarına vize konusunda kolaylıklar sağlamak için çalıştıklarını ancak tamamen kaldırılmasının, Avrupa Birliği (AB)'ne üyelikle olabileceğini söyledi.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway, çeşitli gezi ve temaslarda bulunmak üzere Kazakistan Fahri Konsolosu iş adamı Dr. Halil Uluer'in davetlisi olarak Nevşehir'e geldi. İlk olarak Vali Abdurrahman Savaş'ı makamında ziyaret eden Büyükelçi Reddaway, burada Kapadokya bölgesine ilişkin bilgiler aldı.

Sonrasında, basın mensuplarına açıklama yapan Büyükelçi Reddaway, Kapadokya'nın dünyaca tanınan turizm merkezlerinden biri olduğunu ve her yıl ülkesinden çok sayıda İngiliz turistin bu bölgeye geldiğini söyledi. Reddaway, ?Burası Türkiye için olduğu kadar tüm dünya için de önemli bir bölge. Buraya gelen İngiliz turist sayısı oldukça fazla ancak biz bu sayıyı daha da artırmak istiyoruz. Bu bölgeye daha fazla turist çekebilmek için çeşitli çalışmalar yapabiliriz.? dedi.

Vali Savaş ise açıklamasında, Büyükelçi Reddaway'ı, Kapadokya bölgesinde ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

İngiltere Büyükelçisi David Reddaway ve Kazakistan Fahri Konsolosu iş adamı Dr. Halil Uluer, daha sonra Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası'na geçti. Reddaway, burada Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Arif Parmaksız ve yönetim kurulu üyeleri ile bir süre görüştü.

"İŞ ADAMLARINA VİZE TAMAMEN KALDIRILMALI"

Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, Nevşehir ekonomisinin tarım, ticaret ve turizme dayandığını söyledi. Nevşehir'de, oda öncülüğünde kurulan Özel Sanayi Bölgesi'nde 50 faal, 20 inşaat halinde 70 fabrikanın, devletin kurduğu Organize Sanayi'de ise tarıma dayalı 10 fabrikanın çalıştığını belirten Parmaksız, ilde sanayinin her geçen gün güç kazandığını ifade etti. Parmaksız, Türkiye'nin ihracatının yüzde 60'ını AB ülkelerine yapmasına ve Gümrük Birliği'ne üye olmasına rağmen iş adamlarının halen vize sorunu yaşadığını belirterek, iş adamlarına yönelik vizelerin tamamen kaldırılmasını istedi.

"TÜRKİYE'Yİ AB ÜYESİ OLARAK GÖRMEK İSTİYORUZ"

Büyükelçi Reddaway ise ülkesinin Türkiye ile olan ilişkilere büyük önem verdiğini belirterek, ?Türkiye ile iş ilişkilerimizi geliştirmeye çok düşkünüz. Türkiye'yi AB üyesi olarak görmek istiyoruz ve bunu destekliyoruz. Bu konuda inancımız çok büyük.? diye konuştu.

Reddaway, her yıl kendilerine 100 binin üzerinde vize başvurusu yapıldığını ve bunun yüzde 90'lık bir bölümünün kabul edildiğini, vizenin tamamen kaldırılmasının ancak AB üyeliği ile mümkün olabileceğine ifade etti.

Reddaway, ?Sizi çok iyi anlıyorum. Şu anda iş adamları için çeşitli kolaylıklar sağlıyoruz. Ancak vizenin tamamen kaldırılması, Türkiye AB'ye girdiğinde mümkün olabilecek. Umarım bunu değiştirebiliriz. Bu süreçte iş adamları için işleri kolaylaştırmak adına başka çalışmalar da yapabiliriz.? dedi. Ziyarette, Oda Başkanı Arif Parmaksız tarafından İngiltere Büyükelçisi David Reddaway'e, üzerinde oda amblemi bulunan çini bir tabak hediye edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber