Haksız kullanım nedeniyle her gün yaklaşık 20 bin SSK'lı geri çevriliyor

Haber Giriş : 14 Eylül 2005 09:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK'da haksız tedavi hizmeti alımının önlenmesi amacıyla başlatılan çalışmalar ilk sonuçlarını vermeye başladı. Provizyon sistemi sayesinde, her gün yaklaşık 380 bin kişinin tedavi amacıyla provizyon sisteminden geçtiği ve bunlar içinde genellikle ortalama yüzde 5'inin sistemden geçemediği ve geri çevrildiği bildirildi.

SSK Temmuz ayında resmi adı "Müstahaklık Provizyon Sistemi" olan uygulamaya geçmişti. Sistem, hastanelere gelen SSK'lıların gerçekten SSK'lı olup olmadığını kontrol etmeye yarıyor. Şu anda 500 hastanede kullanılan sistemde SSK'lı, Sağlık Bakanlığı hastanelerine giriş yapmadan önce SSK bankolarına gidiyor ve oradan provizyon alıyor. Temmuz ayında yeni kullanılmaya başlanan sistemde önce 200-250 bin arası SSK'lı provizyondan geçti. Ancak 1 Ağustos tarihinden itibaren ortalamalara ilişkin daha net veriler elde edilmeye başlandı. Yetkililer, günde 380 bin SSK'lının provizyon aldığını belirterek, provizyon alamayanların yüzde 4.5 ile 5.5-6 arasında değiştiğini anlattılar.

Neden provizyon alınamıyor?
Günde yaklaşık 20 bin kişinin provizyon alamaması üzerinde duran SSK yetkilileri, yaz aylarının bitmesiyle tam rakamlara ulaştıktan sonra daha detaylı bir çalışma yapacaklarını anlattılar. Provizyon alamama nedenlerini şu anda sadece tahmin edebildiklerini belirten yetkililer, "Kişi işte fiili olarak çalışırken işten çıkarılıyor ancak işçi bunu bilmiyor. Yani sigortasız çalışmaya devam ediyor. Vizite kağıdı ile geldiğinde provizyon sisteminden geçemiyor. Bir kişi işten çıktıktan sonra 6 ay süre ile sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Ancak bu süre geçtikten sonra, işe girse bile 90 iş günü tekrar çalışması gerekiyor. Örneğin 2 yıl işsiz kalan bir kişi de işe yeniden girdiğinde hastaneye gelebiliyor. Bu durumda da provizyon sisteminden geçemiyor. Bunlar iyiniyetli olanlar. Ancak bir de sahte vizite belgesi düzenleyerek SSK hizmetlerinden yararlanmak isteyenler var. Kırtasiyeciden vizite kağıdı alıp doldurulabiliyor. Ancak bunların oranlarını henüz bilmiyoruz" dediler.

Provizyon sistemi daha geliştirilecek
SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devri ile yapılan harcamaların kontrol edilmesi gereğinin ortaya çıktığı da vurgulandı. Önceki sistemde bütün harcamaların SSK içinde yapıldığını belirten yetkililer, şimdi ise faturaların kontrol edilmesi amacıyla 16 ilde sağlık birimleri oluşturulduğunu anlattılar. Bu birimlerin ise doktor ve eczacılardan oluştuğu ifade edildi. Provizyon sistemini daha geliştirileceğini belirten yetkililer,

Sistemin "Tıbbi Kayıt Provizyon Sistemi"ne dönüştürüleceğini ve 11 hastanede 1 Eylül'den itibaren uygulandığını bildirdiler. Bu proje ile bir SSK'lının aynı hastalık için 1 hafta içinde kaç kere doktora gittiği de belirlenecek.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber