İki sendikanın orman muharebesi

Haber Giriş : 15 Eylül 2005 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanlığı'nda iki sendika arasındaki yetki kavgasıyla başlayan kriz büyüyor.

Türk-İş, Orman Bakanlığı'nın, 52 bin geçici işçiyi atmaya başladığını yerine Hak-İş üyesi işçileri alacağını iddia etti.

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, geçen yıl Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'yi ziyaret ederek Hak-İş örgütlenmesine bizzat Bakanlık bürokratlarının destek verdiğini ve işçi üzerinde baskı kurduğunu iddia etmişti.

İki sendika arasında yetki mücadelesi sürerken Türk-İş olayı mahkemeye taşıdı. Ankara 12. İş Mahkemesi de temmuz ayında iki sendikadan üye sayılarını mahkemeye bildirmesini istedi.

Kıyamet bu kararın iki sendikaya tebliğ edilmesinin ardından koptu.

İLGİNÇ ZAMANLAMA

Ankara 12. İş Mahkemesi'nin, iki sendikaya, üye sayılarını bildirmeleri yönündeki kararının tebliğ edilmesinden tam bir hafta sonra, sayıma başlanacağı sırada Orman Genel Müdürü Osman Kahveci imzası ile 27 orman bölge müdürlüğüne gönderilen 8 Eylül 2005 tarihli yazı, süreci daha da karmaşık hale getirdi. Yazıda, bazıları 10 yıldır askıda bulunan mevsimlik işçilerin çıkış tarihlerinin bildirilmesi istendi. Bunun üzerine Türk-İş, bu yazıya dayalı olarak 52 bin işçinin iş akdinin feshedilmeye başlandığı iddiasını gündeme getirdi. Türk İş Başkanı Salih Kılıç, birçok işçinin halen çıkıştan haberi bile olmadığını söyledi.

86 TRİLYONA PATLADI

Çoğunluğu Orman-İş'e bağlı 52 bin işçinin işine son verileceği iddiası, ağır bir maliyeti de beraberinde getiriyor. Bakanlığın cebinden bildirim cezası ve kıdem tazminatlarıyla çıkacak para en az 86 trilyon liraya ulaşacak.

Bakanlığın 52 bin mevsimlik işçiyi çıkarması bir başka sonucu da doğuracak. 52 bin üyenin çıkarılmasından sonra Türk-İş'e bağlı Orman -İş sendikası yetkisini tamamen kaybedecek ve tek söz sahibi, Hak -İş'e bağlı Tarım, Orman-İş Sendikası olacak.

Türk-İş'in rakamlarına göre Orman-İş'e bağlı 57 bin işçi görünürken, Tarım, Orman-İş'in üyesi 18 bin civarında.

BAKANLIK YALANLIYOR

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın üst düzey bir yetkilisi ise hiçbir işçinin aktinin kasıtlı olarak feshedilmediğini söyledi. Bir işçinin kanuni bir suçu olmadığı sürece iş aktini feshetmediklerini vurguladı. Bakanlık bünyesinde 18 bini geçici, 5 bini kadrolu olmak üzere toplam 23 bin işçinin çalıştığını kaydeden Bakanlık yetkilisi, ?Biz sendikalara karışmayız. Sendikalar yasalar çerçevesinde örgütlenir. Biz taraf değiliz? dedi.

?Hak-İş işvereni savunuyor'

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, olayı kısa bir süre önce duyduklarını ve Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'yi ziyaret ettiklerini söyledi. ?Sayın Bakan böyle bir genelge olmadığını söyledi. Üzerinden çok geçmedi bu genelge ortaya çıktı? diyen Kılıç, ortada hukuki olmayan bir durumun yaşandığını ifade etti. Çalışma Bakanlığı'nın bu uygulama nedeniyle ?boş yere' ceza keseceğine dikkat çeken Salih Kılıç, ?Bu yazıda imzası olan o genel müdür ödesin bu para cezasını? dedi. Hak-İş Başkanı Salim Uslu'yu sert bir dille eleştiren Türk-İş Başkanı, ?İş akitlerinin feshi idarenin kararı. Hak-İş, işvereni savunuyor. Yaptığı etik olarak yanlış bir kere. Sayın Uslu işçisinin sorununu çözdü mü ki işverene sahip çıkıyor? dedi.

Kılıç, Türk-İş'in örgütlenme sorunu olmadığını, hedeflerinin işçinin hakkını savunmak olduğunu da sözlerine ekledi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber