Muş'ta 'Toplum Destekli Kadın Projesi Çalıştayı' yapıldı

Kadın ve Kadın STK'ların güçlendirilmesi hibe programı kapsamında yürütülen 'Toplum Destekli Kadın Projesİ' çerçevesinde çalıştay yapıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Eylül 2012 22:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mus Esnaf ve Sanatkarlar Odası toplantı salonunda düzenlenen ve Muş Alparslan Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek'in yönettiği çalıştaya Vali Yardımcısı Hüseyin Göktürk, kamu kurum ve kuruluş amirleri, il proje koordinasyon merkezi çalışanları, bazı STK temsilcileri ile davetliler katıldı.

Çalıştay'ın açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Mergen, 2009 adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre Muş'ta kadın nüfusunun 197 bin 233 olduğunu, şehirde örgütlü hareket etme anlayışı olmayan kadınların STK bilinci bulunmadığını, mevcut olanların da kapasitelerinin ise düşük kaldığını aktardı. Türkiye'de bir dizi yasal düzenlemeyle Cumhuriyetin ilanından sonra, 5 Aralık 1934'te kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındığını hatırlatan Mergen, kadınların eğitim, evlenme, boşanma, veraset gibi konularda erkeklerle eşit haklara sahip olduklarını belirtip sözlerini şöyle sürdürdü: "Birden çok kadınla evlilik yasaklandı. Ne var ki, yasalarla sağlanan bazı hakların yaşama geçirilmesi ve uygulanması halen tam olarak mümkün olmamaktadır. Bugün Türkiye'de hâlâ ailenin reisi erkektir. Kadın kocasının izni olmadan ev dışında çalışamaz. Köylerde hâlâ evlenmek için kızın babasına başlık parası verilir. Oldukça küçük yaşta evlenen genç kızlar çok geçmeden üstlendikleri işlerin ağırlığından ve çok sayıda çocuk doğurmaktan çökerler. Yemek yapmak, çeşmeden su taşımak, bulaşık ve çamaşır yıkamak, ocak yakmak, tarlada çalışmak hep kadının sırtındadır. Okula giden kızların oranı öğrenim basamakları yükseldikçe düşmektedir. Siyasal alanda, sendikalarda, meslek odalarında kadın sayısı yok denecek kadar azdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber