Samsunlu matematikçi pi sayısının sırrını çözdü

Haber Giriş : 15 Eylül 2005 12:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Samsunlu yapımcı, yazar ve matematikçi Kerim Sarılar, "sırrı çözülemedi" denilen Pİ sayısının sırrını çözdüğünü ileri sürerek, "Uygulamada da görüleceği üzere a kenarı = 1 iken 180 derecelik açıda Pİ sayısı (-3,14159265358979) çizilen yayın uzunluğu olarak, 360 derecelik açıda ise Pİ, çizilen dairenin alanı olarak yer almaktadır. Pİ'nin sırrı budur" dedi.

Kerim Sarılar, İnönü Üniversitesi Matematik Topluluğu İnternet Sitesi'nde gezinirken Doç. Dr. İlhan İçen'in "Dünya Pi Günü" makalesini gördüğünü ve İçen'in makalesinde, "Çemberde Pi'yi göremeyiz. Oralarda bir yerde işte. Çemberin karanlıkta kalan noktasıdır sanki. O bazı matematikçiler için kutsal bir sayıdır. Tıpkı e ve Phi gibi. Ama onun serüveni henüz bitmemiştir. Bugün Pİ sayısının evrenin sırlarına dair cevaplar içerdiğini düşünen insanlar vardır. Bazıları kendilerini Pİ'nin gizemini çözmeye adamışlardır. Gizemi hala çözülmemiştir" dediğini kaydetti.

Bu yazıyı okuduktan sonra şaşırdığını dile getiren Sarılar, "Ben Pİ'nin sırrını biliyorum. Ama benim bulduğum ve bildiğim sonucun sır olduğunu bilmiyordum. Ben, daha önceden elipsin DNA'sını çözmüştüm. Elipsin DNA'sını çözerken Pİ sayısının gizemini de çözdüm. İnönü Üniversitesi Matematik Topluluğu İnternet Sitesi'nde gezinirken 'Pİ sayısının gizemi hala çözülememiştir' şeklinde yazıyı okuyarak bu sayının benim çözdüğüm, ÖSS'de öğrencilere kolaylık sağlaması için elipsin NA'sı içinde üretilen formüllere dayandığını gördüm. ÖSS'de kolaylık sağlaması için yeni formüller araştırıyordum. Sadece bir açıdan yay uzunluğunu, yay uzunluğundan açı ve kenar uzunluklarını bulmayı araştırıyordum. Önce Pİ sayısını net olarak çevre hesabında, sonra da alan hesabında buldum. Bu sayının ÖSS'de bulduğum yöntemlerle kolaylık sağlayacağı kanaatine ulaştım" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber