Modern tıp hacamatla şifa dağıtıyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 28 Eylül 2012 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın bugün açılışını yapacağı 'Kanıta Dayalı Geleneksel Tıp Sempozyumu', İslam medeniyetinde 'hacamat' olarak bilinen tedavi yöntemini yeniden gündeme taşıyacak. Ünlü tıp bilgini İbn-i Sina'nın da tavsiye ettiği 'kupa terapisi', Doğal Sağlık Enstitüsü Başkanı Faruk Günindi'ye göre artık modern tıbbın da kullandığı bir tedavi yöntemi

Geleneksel bir alternatif tedavi yöntemi olarak bilinen 'hacamat', yani 'kupa terapisi' artık modern tıbbın da kapsama alanında yer alıyor. Kökeni neredeyse insanlık tarihi kadar eski olan bu yöntem, Osmanlı ve Türkiye'de yüzyıllardır insanlığa şifa dağıtıyor. Türk kültür ve medeniyetinde iyi bilinen 'hacamat', bugün İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde başlayacak 'Kanıta Dayalı Geleneksel Tıp Sempozyumu' ile yeniden gündeme taşınıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın açılışını yapacağı sempozyumda, ABD, Almanya, Finlandiya, İsviçre, Avustralya, Hindistan, Nijerya gibi ülkelerden gelen birçok uzman ve bilim adamı, kupa terapisinin faydalarına dikkat çekecek.

HACAMAT DÜNYANIN GÜNDEMİNDE

28-29-30 Eylül tarihleri arasında sürecek sempozyumu düzenleyen Doğal Sağlık Enstitüsü'nün başkanı Faruk Günindi, binlerce yıldır uygulanmakta olan tedavi yöntemi için 'Başta Hipokrat ve İbn-i Sina olmak üzere önemli hekimler hacamat setlerini yanlarında taşırdı. Şimdilerde bu tarihi tedavi yöntemine ilgi arttı. Hepimizin bildiği hacamatla artık modern tıp da ilgileniyor' ifadelerini kullandı. Yıllar önce bir rahatsızlığını hacamat tedavisi sayesinde atlatan ve o günden beri bu yöntemin inceliklerini araştıran Faruk Günindi, kurduğu enstitü ile insanların dikkatini 'kupa terapisi'ne çekmeye çalışıyor. Kupa terapisinin dünya sağlık gündeminde yoğun bir şekilde yer bulmaya başladığını ifade eden Günindi, 'Güney Kore'de Geleneksel Tıp Hastahaneleri var. Almanya, İngiltere ve Finlandiya'da yasal bir şekilde uygulanıyor. Dünyanın pek çok yerinde bir kısıtlamaya tabi tutulmadan tedaviler kupa terapisiyle gerçekleşiyor. Doğal tedavi yöntemlerine inanılmaz bir ilgi var' ifadelerini kullandı. Günindi, Sağlık Bakanlığı'nın geleneksel tıp tedavilerini desteklemesi gerektiğini belirtti.

Migren ve bronşite çok faydalı

Kupa terapisi uzmanı Faruk Günindi, geleneksel tedavi yöntemini şöyle etti: 'Hacamat, kuru ve yaş olarak iki yöntemle uygulanıyor. Birinci yöntem, vakumlanan bölgeye çizikler atılarak tedavi gerçekleştirilmesi, ikincisi ise sadece vakum yapılıp kan dolaşımının hızlandırılması. Hacamatla kan temizlendikten sonra vakum etkisi oluşturularak vücudun Seratonin gibi ağrı azaltıcı hormonların salgılaması sağlanıyor, bu da iyileştirmeyi hızlandırıyor. Yöntem aynı zamanda çok etkili bir ağrı kesici... Hacamat, bunun yanında diyabet, migren, bronşit, kronik öksürük gibi akciğer ve solunum hastalıkları, kan bozuklukları gibi hastalıklar ile depresyon ve şizofreni gibi ruhsal rahatsızlıkların tedavisinde de uygulanabiliyor.'

Muharip birliklerin yanında bir de 'hacamat ekibi' vardı

Kupa terapisinin İslam coğrafyası ve Osmanlı'da sıkça uygulandığına dikkat çeken Doğal Sağlık Enstitüsü Başkanı Faruk Günindi, dünyanın farklı bölgelerinde hâlâ Osmanlı'da kullanılan yöntemin benimsendiğini belirtti. Son yüzyıla kadar savaşlarda 'hacamat ekibi'nin de yeraldığını vurgulayan Günindi, 'Savaşlarda bu ekip mutlaka bulunurdu. Gemiciler de yanlarında hacamat seti olmadan denize açılmazdı' şeklinde bilgiler sundu. Tıbbın babası olarak bilinen ve milattan önce 400'lü yıllarda yaşamış Hipokrat'ın kupa tedavisini sık sık uyguladığını, hatta bu konuda yazılar yazdığını dile getiren Günindi, 'Kendisinin Cucurbitula adını verdiği bir de kupası vardı. Bu kupayı yanından ayırmazdı. Yine Roma'nın ünlü hekimi Galen, hacamat konusunda detaylı çalışmalar yapmıştır' ifadelerini kullandı. Günindi, İslam coğrafyasındaki hekimlerin de hacamatı kullanıp geliştirdiğini ifade ederek 'Önce İbn-i Sina daha sonrasında Osmanlı'nın önemli hekimi İbn-i Şerif, 'Yadigar' kitabında hacamatı detaylı şekilde anlatıyor. Ayrıca Amasyalı Hekimbaşı Sabuncuoğlu Şerefeddin de yine akciğer sönmesinde hacamatın nasıl uygulandığını şekillerle anlatmıştır' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber