Türkiye'nin tarihi yollarını ortaya çıkaran İngiliz, mermer ocaklarını eleştirdi

Türkiye'nin ilk uzun mesafe yürüyüş parkuru olan ve yılda yaklaşık iki bin kişi tarafından yürünen Fethiye-Antalya arasındaki 509 kilometrelik Likya Yolu ile 2004'te açılan St. Paul Yolu'nu ortaya çıkaran profesyonel yürüyüşçü İngiliz Kate Clow, mermer ocaklarının tarihe ve turizme zarar verdiğini ileri sürdü.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2012 15:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Clow, İngiltere'nin en büyük yürüyüş şirketi sahibinin St. Paul Yolu üzerindeki mermer ocağını görünce ?Ben buraya nasıl müşteri getiririm?? diye tepki gösterdiğini söyledi.

Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), Antalya'dan başlayıp Muğla'nın Fethiye ilçesinde biten tarihi Likya Yolu'nun tanıtımı için film hazırlattı. ?Işık Ülkesi Likya' adı verilen 40 dakikalık tanıtım filmi fuarlarda ve kongrelerde gösterilecek. Işık Ülkesi Likya filminin tanıtımı için Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü(AKMED)'nde düzenlenen toplantıda konuşan ATAV Başkanı Nizamettin Şen, filmin hazırlanmasında birçok kişinin emeği bulunduğunu ve senaryosu dahil olmak üzere 3,5 ayda tamamlandığını söyledi. Likya Yolu'nun dünyanın ilk 10 yürüyüş yolu içinde yer aldığını belirten Şen, 506 kilometre uzunluğundaki güzergahın içinde birçok antik kent barındırdığını kaydetti. Turizmin, kitle turizminden çıkartılarak farklı kitlelere hitap edecek şekilde çeşitlendirilmesi gerektiğine değinen Şen, ?Turizmcilerin yeni mecraların ortaya çıkmasında böyle ürünlere mutlaka katkı koyup destek olmaları gerekir. Her şeyi devletten beklemek çok gerilerde kaldı.? diye konuştu.

Şen'in konuşmasının ardından filmin 4 dakikalık tanıtım kısmı gösterildi. Gösterimin sonunda Likya Yolu'nun gün yüzüne çıkmasında katkısı olan 18 kişi ve kuruma plaket verildi. Sedir ağacından özel hazırlanmış plaketlerin üzerinde filmin DVD'si de yer aldı. Plaket verilenler arasında Türkiye'nin ilk uzun mesafe yürüyüş parkuru olan ve yılda yaklaşık iki bin kişi tarafından yürünen Fethiye-Antalya arasındaki 509 kilometrelik Likya Yolu ile 2004'te açılan St. Paul Yolu'nun mucidi İngiliz Kate Clow da yer aldı. ?The Lycian Way' ve ?St. Paul Trail' adlı kitapların yazarı ve profesyonel yürüyüşçü İngiliz Kate Clow, bir süre önce Antalya'da Kültür Rotaları Derneği'ni kurduklarını, amaçlarının Türkiye genelinde bulunan ve halen resmi olarak kroma altına alınmayan 17 yolu turizme kazandırmak olduğunu söyledi. Bu yollar üzerinde bulunan köylülere gelir kazandırma niyetlerinin olduğunu dile getiren Clow, ancak bu yollar üzerinde açılan mermer ocaklarının turizme ve tarihe zarar verdiğine işaret etti. İngiltere'nin en büyük yürüyüş yolu şirketi Exodus'un sahibi Mike James'in iki yıl önce St. Paul Yolu'nu görmek için geldiğini anlatan Clow, ?Bir acente tarafından o kişiye bu yolun bir güzergahı gösterildi. Bu şirket sahibinin gördüğü ilk şey mermer ocakları olmuş. Şirket sahibi ?Ben buraya nasıl müşteri getiririm?' demiş. Bu şirket yılda iki bin kişiyi bu yola getiriyor. Önemli olan bu rakam değil, bu şirket birçok şirket tarafından da takip ediliyor. Bu yolları turizme açarak kullanmak istiyorsak çok dikkatli olmamız gerekiyor. Mermer ocaklarının sayısı artarsa belki beş yıl sonra St. Paul Yolu kalmayabilir.? şeklinde konuştu.

Kendisinin de geçenlerde benzer bir durum yaşadığına değinen Clow, Gembos Yaylası üzerinde Selçuklu dönemine ait 15 kilometrelik döşeme taş yolu gördüğünü, ancak bu yolun dokuz kilometrelik bölümünün dozer altında kaldığını üzülerek gördüğünü dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber