Büyümenin formülü: Daha çok üretim

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Eylül 2012 11:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üretim Araştırmaları Derneği (ÜAD) tarafından daha önce çoğunlukla İstanbul'da olmak üzere 11 defa düzenlenen "Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu", ilk defa İzmir'de yapıldı.

Sempozyum dolayısıyla 50 üniversiteden uzmanlar ve sanayiciler Gediz Üniversitesi'nde buluştu. İstikrarlı büyümenin üretimi arttırmaya bağlı olduğuna dikkat çekilen sempozyumda, "Ya bir ürün ya bir hizmet ya da bir fikir üret." mesajı verildi.

"Üretim Zirvesi" olarak da bilinen organizasyona 50 üniversiteden akademisyenler ve araştırmacılar, Türkiye genelindeki kuruluşlardan uzmanlar ve sanayicilerden oluşan 250 kişi katıldı. İki gün boyunca 25 akademik oturum, yedi panel, yedi söyleşi ve üç atölye çalışması yapıldı. Akıllı imalattan bilgi yönetimine, enerji verimliliğinden esnek üretime, inovasyondan simülasyon ve modellemeye kadar imalat sektörü bütün yönleriyle ele alındı. Toplam 110 bildirinin sunulduğu sempozyumda Türkiye'nin, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmesi için tespitler ve öneriler sıralandı. Bu yıl frene basan büyümede tekrar atağa kalkmak için üretime ağırlık verilmesinin şart olduğunun altı çizilderek, "İstikrarlı büyüme, daha çok üretime bağlı." denildi.

Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, Türkiye'nin tüketim değil, üretim ülkesi olması gerektiğini vurguladı. Ülkenin üretim potansiyelinin şimdiye kadar istenen seviyede reel ekonomiye yansımadığını belirterek, "Gençleri üretimin bir parçası haline getirmeli, onları girişimciliğe teşvik etmeliyiz. Çin, üretime dayalı ekonomisiyle dünya devi oldu. Bu sempozyumun, Türkiye'nin daha çok üreten bir ülke haline gelmesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu. ÜAD Başkanı Prof. Dr. Güneş Gençyılmaz da 12.'si düzenlenen sempozyumun başarılı geçtiğini ifade etti: "Yoğun katılım, üretime gösterilen ilgiyi de sergiledi. Yakın gelecekte üretim seviyemizin daha da artacağına inanıyoruz. Akademisyenlerin, sanayicilerin, işadamlarının, bürokratların ve öğrencilerin katılımı bizleri ümitlendirdi."

12. Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu'nda sanayiciler de hem eğitim gördü hem ders verdi. Başarı öykülerinin anlatıldığı oturumlara Esen Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen, Aryum Turizm Genel Müdürü Ayşe Akın, Arkas Sigorta Genel Müdürü Özlem Çetinel, Üniversal Kimya Kurucusu ve Genel Müdürü Emir Ağbaş gibi iş dünyasından isimler katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber