YÖK, 'yeni üniversiteler kademeli açılsın' diyor

Haber Giriş : 16 Eylül 2005 20:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin 15 üniversite daha açılmasına ilişkin YÖK'ten istediği görüş yazılı olarak Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderildi. Konuyu ele alan YÖK Genel Kurulu, 'yeni üniversiteler kademeli açılsın' önerisi üzerinde görüş birliğine vardı.

YÖK Genel Kurulu, 15 yeni üniversite kurulması için kriterleri belirledi. YÖK, görüşlerini Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e yazılı olarak iletecek.

Üniversitelerin rastgele açılmaması gerektiğine vurgu yapacak olan YÖK Genel Kurulu, hangi ölçütlerin üniversite açılması için gerekli olduğunu da belirledi.

Bu nedenle 15 üniversitenin hemen değil kademeli açılması önerisi hükümete iletilecek. Belirlenen kriterlere uygun olanların hemen, kısa sürede bunları yerine getirebileceklerin ikinci grup ve yol katetmesi gerekenlerin ise üçüncü grupta ele alınması istendi.

Kriterler belirlenirken öğretim üyesi, yurt kapasitesi, lojman öğrenci sayısı gibi unsurlar gözönünde bulundurulacak.

Hükümetin önerdiği illerle ilgili olarak da bu kriterlere uygun sıralama YÖK'ün yazısında yer alacak.

Teziç, yeni üniversitelere soğuk

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, geçtiğimiz mayıs ayında yaptığı bir açıklamada, "hepimiz illerimizde üniversitelerimizin çoğalmasını isteriz... Ama 1992'den bu zamana kurulmuş olan 22 üniversite var. Bunların gereksinimleri, ancak yüzde 40'lar civarında yerine getirilmiş. Üniversitelerin kurulmasında yörenin ileri gelenlerinin katkısı yeterli olmuyor. Yalnız maddi katkı değil, iyi yetişmiş öğretim üyesinin gelip orada kalıcı olması da önemli. Taşımalı öğretim görevlisi ile üniversitenin ayakta kalması mümkün değil'' demişti.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber