Kamudaki bütün malların satışı Başbakan'ın onayından geçeçek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Eylül 2012 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AHMET DÖNMEZ

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait malların, taşınmazların satışı, kiralanması ve üzerinde yapılacak her türlü tasarrufu Başbakanlık onayına tabi kılan genelge, Türkiye'nin rant haritasını ortaya çıkarıyor.

Daha önce çeşitli bakanlıklar ve kurumların yetkisi altında olan işlemlerin tamamı için artık Başbakan Tayyip Erdoğan'ın onayı şart. Üniversite kantinlerinin işletilmesinden orman arazilerinin kiralanmasına, maden alanlarının satışından gayrimenkullerin devrine kadar irili ufaklı her türlü işlem genelgeye tabi. 16 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren genelge sonucu Türkiye'nin her yerinden Başbakanlık'a telefon ve dosya yağmaya başladı. Şu ana kadar gelen 3 bin dosya'dan yüzde 40'ı karara bağlandı. Erdoğan'ın, bu sayede Türkiye'nin gayrimenkul haritasını çıkardığı, taşınmazlar üzerinden kimlerin ne tür rantlar sağladığını, kimin nereyi yönettiğini, hangi ilişkilerin kurulduğunu ve aksayan yönleri çok iyi gördüğü belirtiliyor. Alınan karar ise; bu gayri menkullerin tamamının gerçek fiyatları üzerinden satışa çıkarılması. Başta madenler olmak üzere birçok önemli sahanın, değerinin çok altında özel sektöre verildiği tespit edildi. Erdoğan, "Buralar geçmişte çok ucuza verilmiş. İsim vermeye gerek yok ama işin üzerine kararlılıkla gideceğiz." diye konuştu.

Erdoğan: ALAVERE DALAVEREYİ GÖRÜNCE ŞOK OLDUM, HEPSİNİ SATACAĞIZ

Başbakan Erdoğan, perşembe akşamı NTV, önceki akşam da ATV canlı yayınında bu konuya temas ederek şunları söylemişti: "Kamudan özele gayrimenkul satışlarını bizzat kurduğum bir ekiple kontrol altına aldım. Örneğin özele madenler veriliyor. Baktım ki rakamlar çok çok ucuz, basit. Şimdi bu ekip buralarda ekspertiz çıkaracak. Ondan sonra da 'Burada olması gereken rakam şu olmalı' denilecek. Eğer öyle bir rakamı verebiliyorsa girsinler ihaleye alsınlar, veremiyorsa kusura bakmasınlar. Çeşitli alavere dalavere... Bunları daha yeni yakaladık. Kendisi madenden deveyi hamuduyla götürüyor ama yüzde 5 kira veriyor. 4 bin 500 metrekare maden alanına bin, bin 500 lira kira ödüyor veya hiç ödeme yapmıyor. Bunları görünce ben şok oldum. Milletin hakkını yediremeyiz. Buraları artık lojmandı şuydu buydu hepsini satışa çıkarıyoruz. Satacağız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber