Okul 4 yıldır hazır ama müteahhit-dernek-MEB kavgalı ve okul da kilitli

Haber Giriş : 17 Eylül 2005 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İSTANBUL'DA yaşanan eğitim rezaleti, ?Bu kadarına da pes? dedirtti. Hiçbir ilköğretim okulunun bulunmadığı Ümraniye Alemdar Beldesi'nin 10 bin nüfuslu Ekşioğlu Mahallesi'nde öğrencilerin karda kışta anayolu geçerek komşu beldelerin okuluna gitmek isterken sürekli ölüm tehlikesi yaşaması üzerine harekete geçen Alemdar Beldesi Okul Yaptırma ve Yaşatma Derneği, okul yapma kararı aldı. Fakat dernek, inşaatı yapan Ek-İl adlı firmaya ödemede bulunamayınca okul açılamadı. Müfettişlerin, ?Okul açılmalı? raporuna, inşaat firmasının sahibinin, ?Faizini bağışlıyorum? jestine rağmen İstanbul Valiliği harika! bir çözüm buldu. Valilik bölgeye yeni bir okul yapma kararı alırken, bir milli servet daha çürümeye terk edildi.

Her şey 10 bin nüfuslu Ekşioğlu Mahallesi'nin 700 öğrencisinin bölgelerinde okul bulunmadığı için komşu beldelere gitmesiyle başladı. Bölgedeki okul sorununa eğilen İl Milli Eğitim Müdürlüğü müfettişlerinin incelemesine göre öğrencilerin 200'ü 5 kilometre mesafedeki Alemdağ İlköğretim Okulu'na, 500'ü ise 3 kilometre uzaklıktaki Ali Kuşçu İlköğretim Okulu'nda eğitim alıyorlardı. Öğrencilerin karda kışta, yoğun trafik olan Şile Otoyolu'nu kullanmaları ölüme davetiye çıkarıyordu. Her gün elleri yüreklerinde evlatlarını bekleyen anne-babaların feryadına ses veren Alemdar Beldesi Okul Yaptırma ve Yaşatma Derneği, mahalleye bir ilköğretim okulu yaptırma kararı aldı.

Ve ölümler artıyor

Karar sevinçle karşılanırken, yapılan anlaşma üzerine, Ek-İl İnşaat adlı firma 2000'de ilk kazmayı vurdu. Tam bir sene sonra ise 32 dersliğinde binm 500 öğrenciye eğitim verebilecek olan okul eğitime hazırdı. Fakat bu arada beklenmeyen bir gelişme oldu. Bir türlü bağış toparlayamayan dernek, inşaatçı firmaya ödemesi gereken 1 trilyon 122 milyar lirayı veremedi. Böylece sonu rezaletle biten olaylar da başladı. Derneğin, muhtarlığın ve inşaat firmasının İstanbul Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı ve son çare olarak da Cumhurbaşkanı'na yaptığı başvurular sonuçsuz kaldı. Bu arada geçen sürede komşu okulları kullanmak zorunda kalan öğrencilerden 6'sı Şile Otoyolu'nda karşıdan karşıya geçmek isterken hayatını kaybetti, bir o kadarı da sakat kaldı. Son olarak da geçen kış ara tatile giren okulundan karnesini alarak evine dönmek için yola çıkan 8 yaşındaki Kemal Atabay donarak hayatını kaybetti.

Mutlaka açılmalı

Mahallede acı olaylar birbirini kovalarken hazır bitmiş okulun açılması için yapılan yazışmalar da adeta havada uçuşuyordu. Son çare olarak devreye giren Ek-İl İnşaat, Kadıköy 15'inci noterde bir belge hazırlayarak, okula yönetim kurulu başkanı Ekrem Ekşi'nin adının verilmesi kaydıyla 2 trilyonu bulan 5 yıllık yasal faizden vazgeçtiklerini sadece ilk anlaşmada yer alan miktara razı olduklarını bildirdiler. Bu arada okulla ilgili bir rapor hazırlayan İl Milli Eğitim Müdürlüğü müfettişleri de okulun mutlaka açılması gerektiğini vurguladılar. Raporda, ?Ulusal bir servet yüz üstü bırakıldı. Okul çevreden gelen zararlara açık durumda bırakıldı. Teknik elemanlardan oluşacak bir komisyon tarafından belirlenecek borcun okula adının verilmesi karşılığında bulunabilecek bir hayırsever, bağışçı, bakanlık veya il özel idaresi tarafından ödenmesi teklif olunur? ifadesi yer aldı. Ekrim Ekşi'nin bir kere daha mektup yazarak derdiğinin anlattığı Cumhurbaşkanlığı'ndan bu sefer de, ?Yapılacak bir işlem kalmamıştır? cevabı geldi.

İşte acı itiraf

Bu arada mahallelinin şikâyetlerini ilettiği TBMM Milli Savunma Komisyon Başkanı Cengiz Kaptanoğlu da devreye girerek okulun açılması için valilik ile temas kurdu. Ekrem Ekşi'nin son olarak 10 Haziran 2005'te valiliğe gönderdiği dilekçeye gelen cevapta, ?Okulun eğitim ve öğretime kazandırılması ile ilgili olarak bugüne kadar bir çözüm bulunamamıştır? itirafı yer aldı. Vali Yardımcısı Ali Sözen tarafından gönderilen cevap yazısında tüm rezaleti özetleyen cümle ise en sonda yer aldı: ?Söz konusu bölgede il bütçesi kanalıyla yeni bir okul yapımı çalışmalarına başlanmıştır?.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber