'Çin'in kalitesiz makineleri Türk ürünlerine değer katıyor'

Adana'da kurulu Makser Vacuum Membrane Press (Makser Team) Dış Ticaret ve Satış Müdürü Özlem Yıldız, Türk makine sanayiinin tüm sektörlerin temelini oluşturduğunu, bu sektörde Türkiye ile rekabet eden Çin'in, kalitesiz ürünleriyle pazarda tutunamadığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2012 11:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özlem Yıldız, ürettikleri Membran Press ve CNC Router makinelerini, başta Ortadoğu ve Avrupa olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç eden firmalarının, yaptığı ihracatla sektörde kalıcı bir yer edindiğini belirten Yıldız, "Çin, her ne kadar makine ihracatında önemli pay sahibi olsa da Türk ürünlerinin kalitesiyle rekabet edemiyor. Biz Türk makine sektörü olarak, Avrupa'dan daha iyi kalitedeki ürünleri, Çin fiyatına satarak pazardaki yerimizi sağlamlaştırıyoruz." dedi.

Yıldız, "Bugün Suudi Arabistan'a gidip makine yedek parçası isteseniz, size önce Çin malı çıkarırlar. Daha iyi kalite isterseniz arka tezgâhtaki Avrupa malına yönelirler. Ama, hem kaliteli hem de uygun fiyat istendiğinde Türk ürünleri çıkarılır. Bu durum bize üretiminin yüzde 40'ını ihraç eden Türk makine sektörünün bir temsilcisi olarak gurur veriyor.'' diye konuştu.

Makine üretim sektöründeki yenilik ve değişimlere ayak uydurabilmek ve paralel bir seyir izlemek için her geçen gün teknolojilerini yenilediklerini, deneyimli ve işinde uzman personelleri ile vizyonlarını geliştirdiklerini anlatan Özlem Yıldız, şöyle devam etti: "Türk makine sanayi; kalitesi, teknolojisi, insan kaynağı ve rekabetçi fiyatıyla dünya makine sektörüne yön veriyor. Hükümetin de makine sanayiinin ihracatını destekleyici politikaları ayrı bir güç ve moral kaynağını oluşturuyor. Bu morale, geleceğe güvenle bakan sektörümüz katıldığı tüm fuarlarda farkını ortaya koyuyor."

Yıldız, Türk makinelerinin dünya pazarlarında edindiği sağlam imajı sürekli kılmak için tüm sektör temsilcilerinin duyarlı davranmalarını beklediklerini vurguladı. Yıldız, şöyle devam etti: "Sektörümüz böylesine itibar görürken, en büyük sıkıntı halen bu sektörde ithalatların sürmesi. Bu da her platformda dile getirdiğimiz gibi yabancı özentisinden kaynaklanıyor. Türkiye'deki emsal fiyatların yaklaşık 2-3 katı para ödemeyi göze alarak makine ithal edenler bir süre sonra yanıldıklarını anlıyorlar. Çünkü, sektörde üst düzey kaliteye ulaşıldı ve bugün Türk makine sektörü 200 ülkeye kendi markası ile ihracat gerçekleştiriyor. Türk makine sektörüne genel olarak baktığımızda üretiminin yüzde 80'ini ihraç ettiği görülüyor."

Özlem Yıldız, Türk makine sektörü ürünlerinin, ithal makinelerle kıyaslandığında ülkede aynı kalite, aynı fayda ve maliyet dengesi, daha uygun servis ve lojistik hizmetiyle satın alınabildiğini anlayanların, ülkenin döviz kaybına uğramasının da önüne geçtiğini vurguladı. İthal edilen her makinenin Türkiye'nin en önemli sorunlarından birisi olan dış ticaret açığını büyüttüğünü ifade eden Yıldız, ?'Yabancı Türk makinelerinin kıymetini anladı, dileğimiz aynı duyarlılığın yurt içinde de gösterilmesi.'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber