'Kalp sağlığı için sigarayı bırakın'

Denizli Acıpayam Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Şule Koçyiğit, kalp hastalıklarının günümüzde dünyada ve Türkiye'de hızla artış göstermekte olan en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu ve kalp sağlığı için sigarayı bırakmanın hayati önem taşıdığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2012 15:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünya Kalp Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Koçyiğit, "Her yıl dünyada 17 milyon kişi kalp hastalıkları yüzünden yaşamını kaybetmektedir. Türkiye'de de yaklaşık 3 milyon koroner kalp hastası bulunmakta ve ülkemizde her 7 kişiden biri kalp krizi riskiyle karşı karşıya bulunmaktadır. Uzmanlar sağlıklı ve mutlu yaşamak için öncelikle doğru beslenmek gerektiğine dikkat çekmektedirler." dedi.

Şule Koçyiğit, "Kalp kaynaklı ölümler ve hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren kalp yetmezliği hastalıklarında yükselme meydana gelmektedir. Kalp hastalığı riskini artıran en önemli sebepler arasında, sigara kullanımı, kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı, alkol kullanımı, obezite, tansiyon yüksekliği, fiziksel aktivite eksikliği ve ailesel yatkınlık gösterilebilir." diye konuştu.

Kalp damar hastalıklarını önlemede sigara kullanımının bırakılmasının birinci sırada olduğunu vurgulayan Koçyiğit, "Alacağımız küçük önlemlerle, kalp sağlığımızı koruyabiliriz. Mesela, evinizde sigara kullanımını yasaklayın. Kendiniz kullanıyorsanız vakit kaybetmeden bırakın, çevrenizde içenler varsa uyarın. Evinize sağlıklı besinler alın. Sağlıklı yaşam için, tuz ve yağ kullanımının mümkün olduğunca azaltıp, düzenli egzersiz ve spor yapın. İş hayatı dışında televizyon ve internet başında 2 saatten fazla zaman geçirmeyin. Ev dışında vakit geçirebileceğiniz çeşitli etkinlikler düzenleyin." tavsiyelerinde bulundu.

Dr. Koçyiğit, risk grubunda olduğunu düşünen kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurarak kan basıncı, kolesterol ve kan şekeri düzeylerini mutlaka ölçtürmesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber