5 tutuklunun yanarak öldüğü olayla ilgili 3 sanığın yargılanmasına başlandı

Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde cezaevi ring aracında çıkan yangın sonucu 5 tutuklunun yanarak hayatını kaybettiği olayla ilgili 3 kişinin yargılanmasına başlandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2012 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanıklar katılmadı. Duruşmaya iki sanığın avukatı ile yanarak hayatını kaybeden tutuklu yakınlarının avukatları hazır bulundu. Avukatların sanıkların tutuklanmaları ve mahkemede ifade vermeleri ile ilgili talebi ise mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

Geçen yıl 16 Eylül tarihinde Van'dan İstanbul iline tutuklu sevkini yapan cezaevi ring aracı Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesi yakınlarında birden alev almıştı. Tamamen yanan araçtaki 5 tutuklu yanarak hayatını kaybetmişti. Olayla ilgili savcılık tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etmişti. Kabul edilen iddianameye göre, olay sırasında aracı kullanan şoför Cafer Sarı, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Sevk Takım Komutan Yardımcısı İsmail Bostan ve İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Ayazağa Cezaevi Sevk Bölük Komutanlığı'nda görevli Mustafa Kayalı sorumlu tutuldu. 3 kişi hakkında dikkat ve özen yükümlülüğünü yerine getirmeyerek taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmaktan dolayı 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile yargılanmaları istemiyle açılan davanın ilk duruşması yapıldı.

Kayseri Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya olayda yanarak hayatlarını kaybeden tutuklular Abdülsettar Ölmez (35) Medeni Demir (47), Sinan Askan (18) ve İsmet Erin'in (33) avukatları Mehmet Sinan Yiğit, Nejdet Edene ile hayatını kaybeden tutuklu Akif Karabalı'nın (24) babası Maşallah Karabalı katıldı. Sanıklardan İsmail Bostan'ın avukatı Rıdvan Çilesiz duruşmada hazır bulundu.

Mahkeme heyeti olayla ilgili görevli askerler, sağlık memurları ve Pınarbaşı ilçesindeki itfaiye ekiplerine ait tanık ifadelerini okudu. Eksik olan ifadelerin alınması ile ilgili de talepte bulundu.

Duruşmada söz alan avukat Mehmet Sinan Yiğit, olayla ilgili sanıkların kaçma olasılıkları, delilleri yok etme ihtimallerinin bulunması nedeniyle tutuklanmalarını ve mahkeme huzurunda ifade vermelerini istedi. Huzurda verilecek ifadede sanıklara yöneltebilecekleri sorular olduğunu ve tanıklarla yüzleşmelerinin önemli olduğuna dikkat çekti. Avukat Nejdet Edene, aynı taleplerde bulunarak, sanıkların suçlu olduklarının kesinleştiğini, alacakları cezalarında dikkate alınarak kaçma ve delilleri yok etme ihtimallerine karşın tutuklanmaları talebinde bulundu. Avukat Rıdvan Çilesiz, olayla ilgili iddianamede aracın servis bakımları ile ilgili yetkililer hakkında dava açılmadığını, olayla ilgili servis yetkililerinin de suçlu olduğu ve dava açılması talebinde bulundu.

Baba Maşallah Karabalı, gazete kupürlerinden kestiği olay anı ile ilgili fotoğrafları mahkeme heyetine göstererek, ?Burada bazı askerler canla başla kurtarmaya çalışırken, komutanları etrafında olayı izliyor. Tamam trafik kazaları oluyor. Bu kazalar sonucunda hemen tutuklamalar oluyor. Burada bir olay var ve 5 kişi hayatını kaybetmiş. Ama olayın suçluları tutuksuz. Bunu kabul etmiyoruz.? dedi.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutuklanması ve mahkeme huzurunda ifade vermeleri ile ilgili taleplerin reddine karar verdi. Sanıklara yurtdışına çıkma yasağı koyan mahkeme, daha önce talimatla alınan ifadelerin yeterli olduğu ve olayla ilgili ifadeleri alınmayan tanıkların en kısa zamanda ifade vermeleri için ikamet ettikleri illerdeki nöbetçi ağır ceza mahkemelerine talimat yazılmasına karar verdi.

Mahkeme, talimatla ifadesi alınması için yazı gönderilen şoför Cafer Sarı'nın, mahkeme huzurunda olayla ilgili bilgi vereceğine dair ifadesini dikkate aldı. Cafer Sarı, gelecek duruşma mahkemede hazır bulundurularak ifadesinin alınmasına karar verildi.

İkinci duruşma, tanıkların ifadelerinin alınması, eksik evrakların tamamlanması için 10 Aralık 2012 tarihine ertelendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber