Antalya, Isparta ve Burdur'un Eylül ihracatı yüzde 29,2 arttı

Antalya, Isparta ve Burdur'un Eylül ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 29,2'lik artış ile 90 milyon 263 bin dolara ulaştı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2012 16:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yılın genelinde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,1'lik artışla 900 milyon 867 bin dolarlık ihracat gerçekleşti.

Geride kalan 9 ayda 333 milyon dolarlık dış satıma imza atan yaş meyve sebze sektörü, bölgenin sürükleyici gücü olarak önplana çıktı. Tarım sektörünün gücünün açık göstergesi olan bu istatistiklerdeki olumlu seyir diğer sektörlere de yansıdı. Ocak-Eylül döneminde gerçekleşen ihracat artışında baş rolü oynayan diğer sektörler sırasıyla madencilik, toprak sanayi ve kimya sektörleri oldu.

Yazılı açıklama yapan Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, söz konusu dönemde madencilikte yüzde 262, toprak sanayi ürünlerinde yüzde 61 ve kimyada yüzde 42'lik ihracat artışı sağlanmasının, bölge ekonomisinin hızlı gelişimini gözler önüne serdiğini ifade etti.

Ocak-Eylül döneminde Antalya İhracatçılar Birliği üzerinden yapılan ihracatın en önemli alıcısı 151 milyon 715 bin dolarlık hacmi ile Rusya Federasyonu oldu. 89,4 milyon dolar ile Almanya, 54,8 milyon dolar ile Bulgaristan, 44 milyon dolar ile Çin Halk Cumhuriyeti ve 41 milyon dolar ile Ukrayna diğer önemli alıcılar arasında yer aldı.

Bölge ihracatının en yoğun olduğu sezonun başlaması ile önümüzdeki aylarda ihracat artışlarının büyük ivme yapacağını tahmin eden Satıcı, şunları ifade etti: "Özellikle 16-20 Eylül 2012 tarihlerinde Rusya Federasyonu'na yönelik olarak gerçekleştirdiğimiz yaş meyve sebze sektörel ticaret heyeti çerçevesinde kurulan bağlantılar yoluyla halihazırda, en önemli alıcımız olan Rusya Federasyonu'na yapılan yaş meyve sebze ihracatımızda olumlu gelişmeler olacaktır. Gelişim evresinde olan diğer ihracat sektörlerimizin de katkısıyla 2012 yılının son çeyreğinde temsil ettiğimiz bölgenin ülkemiz ihracatından alacağı pay da giderek artacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber