Yürümüyoruz, hastalanıyoruz... Bugün 'Dünya yürüyüş günü'

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Ekim 2012 07:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ERZİNCAN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN 3-4 EKİM "DÜNYA YÜRÜYÜŞ GÜNÜ" BASIN BİLDİRİSİ

Günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olması, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artıran önemli nedenlerden biri olmuştur. Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivite (fiziksel hareketsizlik), dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır.(Dünya genelindeki ölümlerin %6'sı) Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık %21-25'inin, diyabetin%27'sinin ve iskemik kalp hastalığının %30'unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir.

Bireylerin düzenli fiziksel aktiviteyi yaşamlarının bir parçası haline getirmeleri, sağlıklı kilonun sürdürülmesi, dayanıklılık, güç ve esnekliğin artmasında rol oynadığı gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltarak artan sağlık harcamalarının azaltılmasında da önemli rol oynamaktadır. Ancak ülkemizde, toplumun büyük çoğunluğunun konuya gereken önemi vermediği de bir gerçektir. Bakanlığımızca gerçekleştirilen ?'Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması'' yayımlanmamış rapor sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin %71,9'unun hareketsiz yaşadığı belirlenmiştir.

Toplumun büyük bir çoğunluğunda fiziksel aktivite, ?spor? kelimesi ile eşanlamlı olarak algılanmaktadır. Oysa fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanı sıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir.

Fiziksel aktiviteye örnek olarak:

* Tempolu şekilde- saatte yaklaşık 5 km yürüyüş,

* Bahçe işleri,

* Saatte 16 km den az bisiklet binmek,

* Genel inşaat işleri: boya, çatı yapımı vb.

* 20 kg. dan az ağırlığı 15-20 dk. taşımak gösterilebilir.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yetişkinler için haftanın 5(beş) günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması önerilmektedir. 5-17 yaş grubu için ise kardiovasküler hastalıklar, diyabet, obezitenin önlenmesi, sağlıklı bir kas-iskelet sistemi gelişimi, anksiyete ve depresyon riskinin azaltılmasının sağlanmasında günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması gerektiği belirtilmektedir. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir.(Örneğin: Tempolu yürüyüş-saatte yaklaşık 5 km)

Fiziksel aktivitenin azlığı sadece bireysel değil toplumsal bir sorun olup toplum tabanlı, çok sektörlü, multidisipliner ve kültürel yaklaşım gerektirmektedir. Bu nedenle toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek amacıyla ?'Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı''hazırlamıştır. Program ile ilgili Başbakanlık Genelgesi 29.09.2010 tarihli ve 27714 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Dünya Yürüyüş Günü" olarak belirlenen 3-4 Ekim haftası ülkemiz genelinde çeşitli etkinliklerle düzenli olarak her yıl kutlanmaktadır.

Bu kapsamda; Erzincan Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak fiziksel aktivitenin önemi vurgulamak amacıyla, 3 Ekim 2012 Çarşamba saat 10'da Ordu Caddesi Saat Kulesi önünden başlayıp Cumhuriyet Meydanında sonlanacak olan yürüyüşümüze tüm halkımızı davet ediyoruz.

Uz.Dr. Gülşen POLAT

Halk Sağlığı Müdürü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber