Ordu Valisi, Kurul Kalesi'ndeki çalışmaları inceledi

Ordu Valisi Orhan Düzgün, "Osmanlı eserleri Allah'a şükür ki toprak altında değil" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Ekim 2012 21:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vali Orhan Düzgün, il merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Bayadı köyü sınırları içinde bulunan Kurul Kalesi'nde geçen yıl başlatılan ve devam eden kazı çalışmalarını inceledi. Vali Düzgün, inceleme sonrasında gazetecilerden gelen soruları cevapladı. Düzgün, "Osmanlı eserleri Allah'a şükür ki toprak altında değil. Osmanlı eserlerini de restore ediyoruz. Ulubey ilçesindeki Akoluk Köprüsü, İkizce ilçesindeki Laleli Camii, Fatsa'daki Hacı Hulusi Camii de son 2-3 yıl içinde restore ederek kültür hayatına kazandırdığımız eserleridir. Burayı Pontus olarak isimlendirmeyin. Bu topraklar, bütün insanlığa ait topraklardır. Bizim atalarımız da başka topraklarda yaşamışlar. Bizim atalarımızın yaşadığı topraklara da sahip çıkılıyor. Bu eserler, bu toprakların güzelliğidir. Pontus'u da doğrudan Yunan ile Rum ile bağdaştırmamak lazım. Bu topraklarda pek çok medeniyetler yaşamış. Biz bu topraklara geldiğimizde buradaki halk da terk edip buraları gitmemişler. Bugün bu milleti oluşturan unsurlar tabii ki Orta Asya'dan gelen unsurlarla beraber topraklarda yaşayan insanlar da var. Kötü insan yoktur. Bazı insanların kötü yönleri olabilir. Bu kültür varlıkları, Anadolu'nun tarihi zenginliğidir. Bu zenginliklere sahip çıkarsak, siz güçlü olursanız bu toprakların altından hangi medeniyetler çıkarsa çıksın onlar bizim zenginliğimiz olarak kalır. Siz zayıf olursanız, 'bizim' dediğimiz toprakları bile gün gelir kaybedebilirsiniz. Önemli olan, bu toprakları zenginliği ile birlikte koruyarak güçlü bir devlet olarak yaşayabiliriz" diye konuştu

"30 KİŞİLİK BİR EKİPLE KAZI ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜLÜYOR"

Kurul Kalesi'ndeki çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Düzgün, ?Kurul Kalesi milattan önce 5-6. yüzyıla dayanan tarihi bir yerleşim yeridir. Burada 2010 yılında arkeolojik kazı çalışmalarını Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Müze Müdürlüğümüzün denetiminde Gazi Üniversitemizin danışmanlığında başlattık. Bu yılda geçtiğimiz günlerde Gazi Üniversitesi'nden 10 kişilik bir akademisyen ve öğrenci gurubumuz geldiler. Burada Bayadı köyünden ve Ordu'dan temin ettikleri işçilerin yardımıyla yaklaşık 30 kişilik bir ekiple kazı çalışmaları yürütülüyor. Tabii arkeolojik kazı alanının bir kazı evine ihtiyacı vardır. Dışarıdan gelen akademisyen ve öğrencilerin konaklayabilecekleri, kazı alanından çıkartılan kültür varlıklarının restorasyonu yapılarak müzeye teslim edileceği bir mekan olması gerekiyordu. DOKA ve ORTAB tarafından eski köy okulumuzu kazı evine çevirdik. Burada çalışan arkadaşlarımız orada konaklıyor. Kazı sezonuna arkadaşlarımız biraz geç başladılar. Önümüzdeki yıl daha uzun süre kalacaklarının sözünü verdiler. Gördüğünüz gibi her kazılan yerin altından yeni yapılar ortaya çıkıyor. Kale yapısı, tapınak ve değişik yapıtlar ortaya çıkıyor. Aynı zamanda da taşınır kültür varlıkları da ortaya çıkıyor" diye konuştu.

?Buradan çıkan eserlerin Ordu'da sergilenmesi için bir arkeoloji müzesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır? diyen Vali Düzgün, sözlerine şöyle tamamladı:

?Müze ile ilgili bazı çalışmalarımız projelerimiz var. 2013 yılı içinde diğer müzelerde sergilenen eserlerimizi Ordu'ya getirerek sergileyebileceğimiz bir arkeoloji müzesini Ordu'ya kazandırmak istiyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber