Elektrik faturalarına reklam geliyor

Haber Giriş : 19 Eylül 2005 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kaçak elektrik yüzünden büyük maddi kayıplar yaşanan TEDAŞ kaçakttan kaynaklanan zararı elektrik direkleri ile elektrik faturalarına reklam alarak çözecek.

Kaçak elektrik kullanımını nedeniyle büyük maddi kayıplar yaşayan TEDAŞ yeni gelir kaynakları bulmaya çalışıyor. TEDAŞ, yeni gelir kaynağı sağlamak için elektrik faturaları ve elektrik direklerine reklam alacak. Türkiye'nin dört bir tarafına dağılmış binlerce elektrik direğine reklam alınarak bu direklerin atıl durumda kalması da önlenecek.

Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmeliğe göre elektrik direklerine pano şeklinde veya giydirme şeklinde reklamlar alınabilecek. Reklam levhaları elektrik direğine kelepçeli bilezik, cıvata somunlarla cadde eksenine dik olarak bağlanacak. Bir elektrik direğine sadece iki reklam panosu asılmasına izin verilecek.

Yönetmelik hükümlerine göre pano şeklinde yerleştirilecek reklamlar ışıksız olurken, giydirme şeklindeki reklamlar ise hem ışıklı hem de ışıksız olabilecek. Reklamlar direklere 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun ilgili hükümlerine uygun olarak, sürücülerin dikkatini dağıtmayacak şekilde, yerleştirilecek.

Kaçak tabelalar sorun oluyor

Elektrik direklerinin kiralanması uygulamasını ilk olarak İstanbul'da Boğaziçi Elektrik başlattı. Boğaziçi Elektrik yetkililerinden alınan bilgilere göre, elektrik direklerine reklam uygulamasından geçen yıl 500 milyar liralık gelir elde edildi.

Boğaziçi Elektrik, bu yılda devam eden uygulama kapsamında, trafoların dış cephesini 1.718 YTL'den, caddelerdeki elektrik direklerini ise 1.145 YTL'den kiraya verecek. Boğaziçi Elektrik yetkilileri, elektrik direklerinin kiralanmasından daha fazla gelir elde edilmesi gerektiğini belirtirken "Ama birçok elektrik direğine kaçak reklam tabelalar asılıyor. Bunların denetimini yapamıyoruz. Kaçak tabela asılmasını engellersek, reklam gelirlerimizi daha çok artırabiliriz"diye konuştular.

Geç kalınmış uygulama

Yedirenk İletişim'den Bilal Arıoğlu, "Elektrik faturalarına reklam alınması çok gecikmiş bir uygulama. TEDAŞ'ın ve diğer bütün kurumların faturalarına reklam alarak bu faturaların maliyetlerini reklam ile karşılamaları gerekir" dedi. Arıoğlu, bununla birlikte bütün elektrik direklerine reklam alınmasının doğru olmayacağını belirterek, "Çünkü görüntü kirliliğinin çıkmasına neden olur. Elektrik direkleri yol kenarlarında olduğu için direklere reklam alınması kazalara da neden olabilir. E-5 üzerindeki kazaların artmasının bir nedeninin reklam kirliliğinden kaynaklandığı belirtiliyor"dedi. Açık Hava Reklamcıları Derneği (ARED) Başkanı Mahmut Güldoğan ise, elektrik direklerinin reklamcılık alanında kullanılmasının önemli bir adım olacağını belirterek, "Ebat küçük olsa bile 25 metrede bir insanların reklamla karşılaşması, markanın tanıtılması ve akıllarda kalması açısından önemli. Dolayısıyla bu uygulama ile markalar daha etkin tanıtım yapabilecekler" diye konuştu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber